بوتاکس در شیردهی و بارداری ایمن است؟ + معرفی ۳ جایگزین بیخطر
هرچند وضعیت بارداری و شیردهی هرکس منحصربهفرد است، فهرستی طولانی از غذاها، فعالیتها و محصولات وجود دارد که باید در دوران بارداری و شیردهی از آنها اجتناب کرد. تزریق بوتاکس هم یکی از پرطرفدارترین روشهای زیبایی برای کاهش چین و چروک صورت است و شاید از خودتان بپرسید آیا استفاده از بوتاکس در دوران بارداری و شیردهی ممنوع است یا نه؟ برای رسیدن به جواب این سؤال مهم، تا انتهای مقاله همراهمان باشید.
بوتاکس چیست؟
بوتاکس یکی از رایجترین متدهای آرایشی است که در سراسر دنیا طرفداران زیادی دارد. در واقع بوتاکس نوعی درمان تزریقی درون مطب است که بهطور موقت خطوط ریز و چینوچروکهای صورت را صاف میکند. همچنین با استفاده درست از این ماده در نواحی خاص صورت مثل ابرو میتوان آن قسمت را برجسته کرد. نتیجه این درمان چند روز تا چند هفته بعد از تزریق مشخص میشود و معمولا ۳ تا ۴ ماه باقی میماند.
یکی از تصورات غلط شایع درباره بوتاکس این است که مثل لیزر یا لایهبردارهای شیمیایی نوعی درمان زیبایی است، اما درواقع بوتاکس اسم برندی از سم بوتولینوم است. این سم نوعی تعدیلکننده عصبی است و تزریق آن به داخل پوست، عضلات آن ناحیه را شل میکند. در واقع مقدار بسیار کم سم بوتولینوم در بوتاکس حرکت عضلات را مختل میکند. سایر برندهای زیر پرچم بوتاکس هم تعدیلکنندههای عصبیاند و از همین فرایند استفاده میکنند از جمله:
- دیسپورت؛
- جوو؛
- زئومین.
تزریق بوتاکس در بارداری
بارداری احتمالا اولویتهای شما را تغییر میدهد. از زمانی که متوجه میشوید باردار هستید، دیگر همهچیز به خواستههای شما محدود نمیشود و باید کودکتان را هم در نظر بگیرید. استفاده از بوتاکس در دوران بارداری مثل خوردن سوشی خام و رفتن به سونا ممنوع است. بوتاکس میتواند خطر ناهنجاریهای جنین و مردهزایی را افزایش دهد.
خطر تزریق بوتاکس در بارداری
یکی از خطرات احتمالی انتشار سم به خارج ناحیه تزریقی است که میتواند موجب بوتولیسم شود. بوتولیسم نوعی بیماری خطرناک است که علائم آن عبارتاند از:
- ضعف عضلانی؛
- تاری دید یا دوبینی؛
- گرفتگی صدا؛
- مشکل در بیان کلمات؛
- مشکلات تنفسی؛
- مشکل بلع؛
- ازدستدادن اختیار مثانه.
تزریق بوتاکس در شیردهی
زمانی که پای نوزاد عزیزتان در میان است، بهتر است بیشتر احتیاط کنید. بهخصوص که علم هنوز درباره این مسئله اطلاعات کاملی ندارد. هرچند مقدار بوتاکس تزریقی خیلی کم است، هنوز تحقیقی درباره ورود بوتاکس به شیر مادر یا جذب آن توسط نوزاد وجود ندارد. بنابراین هرچند اثر بوتاکس بر ظاهر پوستتان جذاب است، بهتر است بهجای خطرکردن، تا انتهای دوران شیردهی صبر کنید.
خطر تزریق بوتاکس در دوران شیردهی
خطر تزریق بوتاکس در شیردهی به ورود یا عدم ورود این سم به شیر مادر بستگی دارد. چون تحقیق کافی در این زمینه انجام نشده، بهتر است خطر نکنید و تا انتهای دوران شیردهی صبر کنید.
عوارض احتمالی بوتاکس در شیردهی
- سردرد؛
- گردن درد؛
- خستگی؛
- اختلالات بینایی؛
- درد یا کبودی در ناحیه تزریق؛
- واکنش حساسیتی.
جایگزینهای ایمن برای بوتاکس
شاید استفاده از روشهای درمانی مثل بوتاکس در دوران شیردهی و بارداری ممنوع باشد، اما به این معنی نیست که تمام روشهای مراقبت از پوست را کنار بگذارید. هرچند محصولات پوستی موضعی نمیتوانند اثرات ضدپیری بوتاکس را ارائه دهند، موادی هستند که میتوانند به بهبود خطوط چهره و چین و چروک کمک کنند. در ادامه، این مواد را معرفی میکنیم.
۱. آرگیرلین
پپتیدهای موضعی میتوانند در صافکردن خطوط ریز نقش داشته باشند. یکی از این پپتیدهای سنتزی آرگیرلین است که اثر بوتاکس در مهار ناقلهای عصبی کنترلکننده حرکت صورت را شبیهسازی میکند. استفاده روزانه ۲ بار از این ماده بهمدت ۴ هفته میتواند تا ۴۸درصد ظاهر چینوچروکهای صورت را بهبود بخشد.
۲. گلیکولیک اسید
گلیکولیک اسید مؤثرترین آلفاـهیدروکسیاسید است که به بهبود ظاهر خطوط و چینوچروکها معروف است. میتوانید این ماده را در انواع محصولات پوستی مثل سرم، مرطوبکننده و لایهبردارهای شیمیایی پیدا کنید. این ماده بهآرامی لایه بالایی پوست را برمیدارد و با حذف سلولهای مرده پوست، پوستی شادابتر و جوانتر را به نمایش میگذارد. علاوه بر این، با تقویت تولید کلاژن، پوست را پُرتر و صافتر نشان میدهد.
۳. هیالورونیک اسید
هیالورونیک اسید یکی دیگر از محصولات مراقبتی پوست است. این مولکول آبدوست بهطور طبیعی در پوست و مفاصل شما وجود دارد. این ماده مثل اسفنج رطوبت را جذب میکند و میتواند سطح پوست شما را مرطوب نگه دارد. هیالورونیک اسید مادهای ملایم و مؤثر است که میتواند برای انواع پوست، حتی پوستهای مستعد آلرژی و حساس استفاده شود. از همه بهتر اینکه برای استفاده در دوران بارداری و شیردهی هم ایمن است.
سؤالات رایج
۱. آیا تزریق بوتاکس برای جنین خطرناک است؟
متأسفانه نمیتوان به این سؤال جواب قطعی داد. مشکل اینجاست که تحقیقات اساسی درباره استفاده از بوتاکس در دوران بارداری انجام نشدهاند. هرچند بعضی آزمایشهای حیوانی انتقال سم از طریق جفت را تأیید نمیکنند، اما نمیتوان بهراحتی این نتایج را برای انسان هم در نظر گرفت. از طرفی بر اساس بعضی پژوهشها، این سم موجب ناهنجاریهای هنگام تولد و سقط جنین در خرگوشها و زایمان زودرس و وزن پایین هنگام تولد در موشها شده است. چون هیچ تضمینی برای بیخطربودن بوتاکس در دوران بارداری وجود ندارد، بهتر است در این دوران از آن استفاده نکنید.
۲. چرا نباید در دوران شیردهی از بوتاکس استفاده کرد؟
استفاده از بوتاکس در دوران شیردهی بحثبرانگیز است. بعضی از متخصصان استفاده از بوتاکس در دوران شیردهی را بیخطر میدانند و بعضی تزریق آن را به بعد از ۶ماهگی کودک محول میکنند، اما به دلیل نبود تحقیقات کافی، سازمان غذا و دارو درباره استفاده از بوتاکس در دوران بارداری و شیردهی هشدار داده است. بنابراین بهتر است تمام فرایندهای زیبایی در این دوران محدود شود تا خطر عوارض جانبی ناخواسته کاهش پیدا کند.
۳. چه زمانی میتوان تزریق بوتاکس را از سر گرفت؟
همانطور که درباره تزریق بوتاکس در دوران شیردهی بین متخصصان پوست اختلافنظر وجود دارد، درباره زمان از سرگیری بوتاکس هم تفاوت نظر دیده میشود. اما اگر از اصول علمی قدیمی پیروی کنید، از سرگیری بوتاکس یا انجام آن برای اولین بار زمانی بیخطر است که دیگر به کودکتان شیر نمیدهید. درباره اینکه چه مدت بعد از قطعکردن شیردهی میتوانید با خیال راحت از بوتاکس استفاده کنید حتما با پزشک مشورت کنید.
۴. آیا میتوان در دوران بارداری از بوتاکس برای اهداف پزشکی و نه زیبایی استفاده کرد؟
همه افراد از بوتاکس برای اهداف زیبایی استفاده نمیکنند. مثلا بعضی افراد از بوتاکس برای درمان میگرن مزمن یا دیستونی (حرکات تکراری و غیرارداری بدن) استفاده میکنند. در این موارد قبل از تزریق بوتاکس با پزشک مشورت کنید و مزایا و معایب استفاده از آن را بررسی کنید.
۵. آیا میتوان بعد از تزریق بوتاکس باردار شد؟
بررسی افرادی که بوتاکس انجام داده بودند، اما از بارداری خود خبر نداشتند اثرات نامناسبی را نشان نداد. بوتاکس ماندگاری کمی در جریان خون دارد و بعید است مشکلی ایجاد کند. با این حال تزریق آن به افراد باردار توصیه نمیشود.
منبع:چطور