۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳
حقوق

حسابداری چگونه در چه مشاغلی به کار می رود؟

شغل های رشته حسابداری

شغل های رشته حسابداری و توضیحات مربوط به آنهاست

شغل حسابداری جزء آن دسته از مشاغلی به شمار می‌آید که آینده و چشم انداز خوبی دارد و درآمد آن نیز بالاتر از حد متوسط است. به مدیریت یا بازرسی سوابق مالی شخص یا شرکت و سازمان، حسابداری می‌گویند. مشاغل زیادی وجود دارند که جزء شغل های رشته حسابداری به شمار می‌آیند، از جمله حسابدار، حسابرس، بازرس مالی، دفتردار، کارمند دفتری حسابداری و موارد دیگر. تمام این موقعیت‌های شغلی به مهارت‌هایی حسابداری نیازمند هستند.

شغل حسابداری

حسابداران اطلاعات مالی سازمان‌ها و شرکت‌ها را جمع آوری، سازماندهی و بررسی می‌کنند. آنها گزارش‌های مالی به دست آمده از درآمدها، هزینه‌ها، دارایی‌ها و بدهی‌های مربوط به سازمان را تهیه می‌کنند و بر اساس این گزارش‌ها نیازمندی‌های مالی دولت، سهامداران و سایر نهادهای خارجی را برآورده می‌کنند.

حسابداران، برای اینکه مطمئن شوند سازمان‌ها یا کارفرمای خودشان از شیوه‌های قانونی و سیاست‌های مشخص شده شرکت برای معاملات مالی و نگهداری سوابق پیروی می‌کنند، حسابرسی را انجام می‌دهند.

آنها با استناد به یافته‌های خود گزارش‌هایی تهیه می‌کنند و راه‌حل‌هایی را برای حل مشکلات و کاهش خطر دعاوی و خسارات مالی به دلیل خطاهای کارکنان، توصیه می‌کنند.

حسابداران برای به حداقل رساندن میزان بدهی‌های مالیاتی، اظهارنامه مالیاتی تهیه می‌کنند و از درآمد شرکت و یا سازمان گزارش تهیه می‌کنند. آنها برای محدود کردن بار مالیاتی شرکت‌ها و سازمان‌ها در آینده، به مشتریان یا مدیریت شرکت خود، توصیه‌ها و راهکار‌هایی پیشنهاد می‌کنند.

شغل های رشته حسابداری و تحصیلات

اکثر مشاغل حسابداری به حداقل مدرک لیسانس حسابداری، امور مالی، کسب و کار یا یک رشته مرتبط نیاز دارند. برخی از حسابداران بعد از گذراندن دوره لیسانس در یک رشته غیر مرتبط، کارشناسی ارشد را در رشته مدیریت ارشد کسب و کار مدیریت تجارت (MBA) ادامه می‌دهند تا وارد بازار کار حسابداری شوند.

با این حال، برای بسیاری از شرکت‌ها برای شغل دفترداری، تنها داشتن مدرک دیپلم و مهارت‌ها بالا در ریاضی مهم است. بعضی اوقات، دانشجویان رشته حسابداری برای اینکه بتوانند از پس هزینه‌های تحصیل خود برآیند، می‌توانند سراغ کارهای پاره وقت بروند و از انجام حسابداری در شرکت‌ها حقوق و دستمزد دریافت کنند.

عناوین شغل های رشته حسابداری

حسابدار:

حسابدار سوابق مالی را تهیه و تجزیه و تحلیل می‌کند. آنها به طور معمول برای شرکت‌ها کار می‌کنند، امور مالی آن شرکت را اداره می‌کنند، و یا اینکه به طور مستقل کار می‌کنند و مشتری‌های خود را دارند.

یک حسابدار ممکن است کارهای مختلفی، از جمله مدیریت حقوق و دستمزد یک شرکت، مالیات و سایر پرداخت‌ها، را در هر شرکت یا سازمان انجام دهد. شغل حسابداری یک شغل پویا و پر جنب و جوشی است و طبق اطلاعاتی که در یکی از مقاله‌ها عنوان کردیم، میانگین حقوق یک حسابدار در ایران معمولاً هر ماه حدود ۳.۳۷۰.۰۰۰ تومان است. در مورد آینده این شغل نیز، پیش شده که تا ۶ درصد تا ۲۰۲۸ رشد خواهد داشت.

انواع مختلف حسابدار داریم که از حسابداران عمومی گرفته تا حسابداران مالیاتی، شامل دسته بندی حسابداران می‌شوند که هرکدام وظایف کمی متفاوت دارند.

آشنایی با شغل حسابدار

حسابداری یک سیستم است که در آن فرآیند جمع آوری، طبقه بندی ، ثبت، خلاصه کردن اطلاعات و تهیه گزارش های مالی و صورت های حسابداری در شکل ها و مدلهای خاص انجام می گیرد تا افراد ذی نفع درون سازمانی مثل مدیران سازمان و یا برون سازمانی مثل بانک ها، مجمع عمومی سازمان مورد نظر و یا مقامات مالیاتی بتوانند از این اطلاعات استفاده کنند.

لذا یک حسابدار معمولا اطلاعات مالی را ثبت و گزارشات مالی را تهیه و به مدیریت شرکت یا مراجع قانونی ارائه می کند. حسابدارن داده های خام را در دفاتر و نرم افزارهای حسابداری ثبت و به آنها نظم می بخشند. محصول نهایی کار یک حسابدار گزارشات و صورت های مالی است که مبنای تصمیم گیری ذینفعان (مدیران، مجامع عمومی سازمان، سرمایه گذاران، دولت و…) می باشد.

رئیس حسابداری معمولا کارهای پیچیده تر حسابداری را انجام داده و بر فعالیت سایر حسابداران نظارت می کند و مشکلات احتمالی آنها را حل و فصل می نماید. همچنین رئیس حسابداری علاوه بر بررسی و تهیه گزارشات مالی، باید در مورد یافته های خود به مدیریت و سایر ذینفعان توضیح دهد. در این خصوص باید جلساتی حضوری با مدیران شرکت/سازمان و یا حسابرسان داخلی و یا خارجی داشته و گزارشات مکتوب و مبتنی بر استاندارهای مالی و حسابداری تهیه و ارائه نمایند.

از سوی دیگر یک حسابدار متخصص و یا رئیس حسابداری، در آینده می تواند مدیر مالی یک سازمان یا شرکت گردد. یعنی می تواند به مدیریت یک شرکت ایده بدهد که منابع موجودش را در چه راه هایی سرمایه گذاری نماید تا استفاده بهینه از آن صورت گیرد و یا اگر شرکت به منابع مالی جدید نیاز داشت یک مدیر مالی بر اساس دانش آکادمیک و تجارب حرفه ای خود می تواند بگوید که از چه طریقی باید تامین مالی کرد.

بسیاری از حسابداران بسته به نوع سازمان هایی که برایشان کار می کنند، در حوزه خاصی متخصص می شوند مثلا بعضی در حوزه بیمه، برخی در حوزه سلامت و برخی نیز در حوزه پیمانکاری فعالیت دارند.

اکثر حسابداران در ادارات و شرکت ها کار می کنند. اگرچه برخی از آنها در خانه مشغول به کارند. اغلب آنها به صورت تمام وقت کار می کنند. البته در زمان های خاص مانند پایان سال مالی (در ایران مصادف با اسفند ماه) یا زمان ارائه اظهارنامه مالیاتی که در ایران مصادف با اوایل تابستان است ساعات کاری آنها افزایش می یابد.

در ادامه با وظایف حسابدار، مهارت ها و توانایی های لازم، نحوه ورود به شغل حسابداری، بازارکار و فرصت های شغلی حسابداری، درآمد حسابداران و تیپ های شخصیتی مناسب برای این شغل آشنا می شوید.

وظایف حسابدار

  • ثبت اسناد حسابداری در دفاتر و یا نرم افزار حسابداری (این روزها نرم افزارهای حسابداری جای دفاتر حسابداری را گرفته اند)
  • ثبت اطلاعات کارکنان و محاسبه حقوق و دستمزد ماهیانه آنها و پرداخت فیش حقوقی به آنها
  • تهیه و بررسی صورت های مالی و کسب اطمینان از درستی و انطباق آنها با قوانین و مقررات مالی و محاسباتی جاری کشور
  • محاسبه بدهی مالیاتی، تهیه اظهارنامه مالیاتی و نظارت بر پرداخت صحیح و به موقع مالیات ها
  • ثبت درآمدها و هزینه های شرکت و کنترل حساب سود و زیان و ارائه گزارش های دوره ای در این خصوص به مدیریت
  • تهیه، سازماندهی و نگهداری گزارشات مالی قانونی
  • ارزیابی عملیات مالی و پیشنهاد بهترین روشها به مدیریت
  • پیشنهاد روشهای کاهش هزینه، افزایش درآمد و بهبود سود

مهارت و دانش لازم یک حسابدار

  • قدرت تجزیه و تحلیل مسائل : به منظور توان تحلیل، تصمیم گیری و حل مشکلات در زمینه مسایل مالیاتی، بیمه و …
  • پشتکار و وقت شناسی : زیرا در زمان هایی از سال مثل زمان بستن حساب ها در پایان سال یا زمان ارائه گزارش های قانونی در تیرماه هر سال حجم کار حسابداران بسیار زیاد است و باید کار خود را با کیفیت و در سر وقت به اتمام رسانند
  • دقت و توجه به جزئیات : با توجه به کار مداوم با اعداد و ارقام ریز و درشت!
  • مهارت ریاضیات و فناوری اطلاعات : برای کار کردن با نرم افزارهای مالی و حسابداری که امروز به صورت فراگیر در شرکت ها و سازمان ها استفاده می شود.
  • قدرت سازماندهی : به منظور امکان ساختار دادن و سازمان دادن به گزارش های مالی و در صورت ارتقاء و داشتن پست رئیس حسابداری یا مدیر مالی، داشتن قدرت کنترل و نظارت بر حسابداران
  • قابل اعتماد بودن و رازداری : به دلیل اطلاع از جرئی ترین درآمدها و هزینه های شرکت و نیاز صاحبان و سهامداران شرکت برای اعتماد به حسابداران

تحصیلات لازم و نحوه ورود به شغل حسابداری

فارغ التحصیلان رشته های زیر می توانند در این شغل وارد شوند :

  • حسابداری
  • مدیریت ( بیشتر گرایش های مالی،برازرگانی، صنعتی و دولتی )
  • اقتصاد
  • بازار کار حسابداری و فرصت های شغلی

فارغ التحصیلان می توانند در کلیه موسسات و واحدهای تجاری، اعم از دولتی یا خصوصی به عنوان حسابدار در شاخه های زیر مشغول کار شوند:

  • حسابداری مالی: در کلیه شرکتها و موسسات تجاری و غیرانتفاعی
  • حسابداری صنعتی : در کلیه واحدهای صنعتی و شرکتهای تولیدی
  • حسابداری دولتی : در کلیه سازمانها و ادارات دولتی به عنوان حسابدار و یا در صورت طی مراحل قانونی به عنوان ذیحساب و یا عامل ذی حساب
  • حسابداری مالیاتی : در ادارات دارایی و شرکت های حسابرسی
  • حسابداری بیمه : در موسسات و سازمان های بیمه ای و شرکت های حسابرسی
  • حسابداری بانکها : در شعبه ها و سرپرستی بانکها

Related Posts

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *