۲۸ فروردین, ۱۴۰۳
روانشناسی

چرا برخی افراد دست به خود کشی می زنند ؟

نویسنده : محمد جلال کوشکی

 

روانشناسان متعدد دلیل خودکشی  را نبود امکانات و نداشتن ثروت مثال زده اند که افرادی که این موارد را نداشته باشند مرتکب به یک جرمی می شوند که خود هم دوستدار آن نخواهند بود.

متاسفانه بیشتر نوجوانان و جوانان در کشور ما در هضم بحران و ناکامی‌ها ناتوان هستند، گفت: این ناکامی‌ها سبب می‌شود تا فرد به دنبال راهکاری برای حل صورت مساله برود و همین امر است که سبب گرایش به مصرف موادمخدر، الکل و … می‌شود  و در مواقعی هم فرد به جای حل مشکلش به خودزنی، خودکشی و … روی می‌آورد.

علت اصلی ناتوانی نوجوانان و جوانان در رو به رو شدن با مشکلات اصلی  گفت: این مساله را باید در سیستم تربیتی و سیستم آموزش و پرورش کشور جستجوکرد. متاسفانه نوجوانان در محیط خانواده و مدرسه با انواع اطلاعات درسی و غیردرسی آشنا می‌شوند اما مهارت‌های زندگی را نمی‌آموزند یا درصورت آموختن، این اطلاعات بسیار کم، محدود و ناکافی است و حتی ممکن است اطلاعات و راهنمایی‌های غلطی نیز به آنان ارائه شود که در مجموع این آموزش‌ها کمکی به پرورش نوجوانان نمی‌کند و در آینده نیز متاسفانه همین افراد با تشکیل خانواده و … در انتقال این مفاهیم به فرزندانشان دچار مشکل خواهند شد.

تبریزی ادامه داد:‌ نتیجه نبود این مهارت‌ها این است که افراد این گروه‌ سنی با وقوع یک حادثه غیرمنتظره دست به انجام واکنش‌های غیرعقلانی می‌زنند و رفتارهایی از خود بروز می‌دهند که شاید جبران ناپذیر باشد.

وی با بیان اینکه ممکن است فرد بیمار و دارای اختلالات روانی باشد،اظهارکرد: در این صورت فرد به تبع بیماری خود دست به رفتارهای غیرعقلانی می‌زند که در این شرایط خانواده او باید با انجام شیوه‌های مراقبتی از انجام رفتارهای خطرناک از سوی فرد جلوگیری کنند. در شرایطی که نوجوان از لحاظ ذهنی سلامت نباشد، هر نوع غفلت خانواده‌ها باعث می‌شود که او دست به اعمال خطرناک بزند و رفتارهایی را از خود بروز بدهد که جبران ناپذیر باشد.

بیماری‌های روانی در نوجوانان از دو علت ارگانیک یا روانی است. نوجوان در صورت ابتلا به مشکلات روحی با زمینه ارگانیک باید تحت درمان دارویی قرار گیرد و در صورت وجود علائم روانی باید به روانشناس مراجعه کند و دوره‌های مشاوره و روان‌درمانی را بگذراند که در تمام این موارد خانواده نقش مهمی برعهده دارد.

در بخش دیگری از گفت‌وگوی خود به راهکاری کاهش چنین اقداماتی در جامعه پرداخت و گفت: به آموزش در خانواده و مدارس باید توجه ویژه‌ای صورت بگیرد. در صورتی که بخواهیم از وقوع رفتارهای مثل خودکشی و یا خودزنی در میان جوانان و نوجوانان جلوگیری کنیم باید آمارهای اضطراب، پرخاشگری و افسردگی این گروه سنی را مورد بررسی قرار دهیم زیرا دور از انتظار نیست نوجوانانی که مبتلا به افسردگی و…. هستند در صورت مواجه شدن با اتفاقی غیرمنتظره دست به خودکشی بزنند.

افرادی که می خواهند خود کشی کنند به هوای نفسشان عمل می کنند نه به هوای منطقشان که این عمل موجب از بین رفتن تمام زندگیشان می شود .

مداخلات افراد دیگر ممکن است جنبه مهربانانه یا همراه با خشونت باشد. در این زمان تنها نکته‌ای که قابل توجه است این است که باید به هر طریقی از انجام رفتارها با پیامدهای جبران ناپذیر توسط فرد افسرده جلوگیری کنیم.

مهارت‌های مقابله با بحران‌های روحی و روانی و نیز بحران‌های اجتماعی باید به افراد آموزش داده شود و آنان بدانند که راه‌حل مشکلات از بین بردن خودشان نیست./ ایسنا

 

Related Posts

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *