انواع حد چیست ؟
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، دادگاههایی که به جرایم حدی رسیدگی میکنند نباید مجازاتهای حدی را افزایش یا کاهش دهند؛ زیرا ما نمیتوانیم به مقررات دین دست ببریم و بر خلاف آن عمل کنیم.
نکاتی مهم دربارهی جرایم حدی
طبق مقررات اسلام جرایمی که مجازات آنها حد است؛ فقط با توبه نزد خدا و محرز شدن آن برای قاضی است که قابل کاهش یا ساقط شدن است
در جرایم حدی، مجرم باید نسبت به جرم و مجازات آن آگاهی و علم داشته باشد و حرام بودن آن را در دین بداند. مثلا اگر کسی بدون اینکه بداند خوردن مشروب جرم است و در دادگاه ثابت شود که وی آگاهی به حرام بودن و مجازات شلاق نداشته است، مجازات نمیشود.
اگر شما در دادگاه ثابت کنید که عملی که انجام دادید غیر ارادی بوده است و دادگاه بتواند صحت ادعای شما را درک کند، ادعای شما بدون نیاز به سوگند یا شاهد پذیرفته میشود. علاوه بر این اگر به زور و با ایجاد رعب و وحشت یا شکنجه از شما اعتراف بگیرند که مثلا مرتکب زنا شده اید، این اقرار صحیح نیست، زمانی که این موضوع در دادگاه ثابت شود بدون شاهد و سوگند ادعای شما پذیرفته میشود.
اقرار حتما باید با آگاهی و نزد قاضی صورت بگیرد؛ بنابراین اگر فردی جای دیگری بجز دادگاه، اقرار به یک جرم حدی کرده است برای مجازات نمودن او کافی نیست؛ بلکه این اقرار حتما باید در حضور قاضی انجام شود.
بلوغ، عقل، اختیار و اطلاع نسبت به موضوع شرط مجازات است.
مجازاتهای حدی چیست؟
در صورت ارتکاب به جرایم حدی، با توجه به نوع جرم، در قانون و فقه برای آن عمل مجازات تعیین شده است. هر چه جرم سنگینتر باشد مجازات نیز سختتر است.
به طور کلی مجازاتهای حدی عبارتند از:
اعدام
شلاق
سنگسار
تبعید
قطع عضو
صلب
در ادامه در خصوص جرایم با مجازاتهای حدی به ترتیب توضیحاتی ارائه میشود.
جرایمی که مجازات آن اعدام حدی است
زنا (رابطه جنسی کامل) با با محارم نسبی
زنا با همسر پدر
زنای مرد غیر مسلمان با زن مسلمان
زنای به عنف و اکراه
لواط.
تفخیذ (نوعی لواط)
سب النبی: هر کس پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله و سلم و یا هریک از انبیاء عظام الهی را دشنام دهد یا نسبت زنا و لواط دهد ساب النبی است و به اعدام محکوم میشود.
سرقت حدی: مجازات سرقت حدی در مرتبه چهارم اعدام است.
محاربه: محاربه یعنی کشیدن سلاح به قصد جان، مال یا ناموس مردم یا ارعاب آنها، به نحوی که موجب ناامنی در محیط گردد. این عمل یکی از مجازات هایش اعدام است. البته مجازاتهای دیگری هم دارد که بنا به تشخیص قاضی یکی از مجازاتهای اعدام، تبعید، قطع عضو یا صلب در نظر گرفته میشود.
افساد فی الارض: هر کس که به طور گسترده مرتکب جنایاتی مانند اخلال در سیستم اقتصادی کشور، تخریب و آتش کشیدن، برپایی مراکز فساد و فحشا و … انجام دهد مجازات آن اعدام است. جرم افساد فی الارض بسیاری از جرایم را در میگیرد. زمانیکه جرمی به صورت شدید و گسترده انجام شود اصولا افساد فی الارض است.
بغی: گروهی که در برابر اساس نظام جمهوری اسلامی ایران، قیام مسلحانه کند باغی محسوب میشود و در صورت استفاده از سلاح، اعضای آن به مجازات اعدام محکوم میشوند.
جرایمی که مجازات آنها رجم (سنگسار کردن) است
احتمالا تا بحال بارها راجع به این مجازات سخت شنیده اید. البته امروزه در کشور ما تقریبا این مجازات به ندرت انجام میشود و یا اصلا انجام نمیشود.
سنگسار ریشهی فقهی دارد و مجازات افرادی است که با وجود داشتن همسر دائمی که هر موقع بخواهد میتوانند با او نزدیکی داشته باشند، به همسر خود خیانت کرده و با فرد دیگر رابطه جنسی برقرار میکند.
حال اگر یک زن متاهل اقدام به رابطهی جنسی با مردی کند زنای محصنه و اگر مرد متاهل باشد، زنای محصن نامیده میشود؛ و مجازات زن و مرد دارای شرایط احصان، سنگسار است.
جرایمی که مجازات آنها شلاق است
مجازات شلاق حدی در موارد زیر اجرا میشود:
در مورد زنای با محارم نسبی اگر زن زناکار بالغ باشد و مرد زناکار بالغ نباشد. مجازات برای زن ۱۰۰ ضربه شلاق است.
اگر مرد متاهل قبل از رابطه جنسی با همسرش با زن دیگری نزدیکی کند، ۱۰۰ ضربه شلاق مجازات اوست.
در جرم تفخیذ که توضیح داده شد برای فاعل مجازات ۱۰۰ ضربه شلاق را اجرا میکنند.
زنا در صورتی که توافقی باشد یعنی دختر و پسری که متاهل نیستند و با رضایت با هم نزدیکی میکنند؛ هم دختر و هم پسر ۱۰۰ ضربه شلاق مجازاتشان است.
مجازات مساحقه (همجنس گرایی زنان) ۱۰۰ ضربه شلاق است.
مجازات قوادی (کسی که افرادی را به هم معرفی میکند تا با هم زنا یا لواط کنند)، ۷۵ ضربه شلاق است.
مجازات قذف (کسی که به دیگران نسبت زنا یا لواط میدهد)، ۸۰ ضربه شلاق است.
مجازات مصرف مشروبات الکی، ۸۰ ضربه شلاق است.
جرایمی که مجازات آن قطع دست است
قاضی در جرم محاربه این اختیار را دارد که مجازات قطع عضو صادر کند؛ به این شکل که حد قطع دست راست و پای چپ را برای محارب اجرا میکنند و این امر در اختیار قاضی است.
همچنین در خصوص سرقت حدی نیز در مرحله اول ۴ انگشت دست راست سارق را قطع میکنند و اگر سارق مجددا مرتکب جرم سرقت حدی شود پایه چپ سارق را از پایین برآمدگی به نحوی که نصف قدم و مقداری از محل مسح باقی بماند قطع میکنند.
جرمی که مجازات آن صلب است
صلب در واقع همان به صلیب کشیدن است و جز مجازاتهایی است که در کشور ما نیز تقریبا اجرا نمیشود و یا به ندرت این اتفاق میافتد.
اما چون جز مجازاتهایی است که در فقه اسلامی آمده است به همین دلیل در قانون مجازات جز مجازاتها محسوب میشود. این مجازات برای جرم محاربه در نظر گرفته شده است.
نتیجه گیری
مجازاتهای حدی از جمله مجازاتهایی هستند که در دین اسلام میزان و نوع آن برای برخی از رفتارها پیش بینی شده است و در قانون نیز به همان صورت نوشته شده است.
همچنین قاضی در خصوص میزان و نوع مجازات حدی هیچ اختیاری برای کاهش یا افزایش آن ندارد لکن شرایطی وجود دارد که با استناد به آن بتوان مجازات را ساقط کرد و این کار از عهدهی یک وکیل متخصص کیف
ری بر میآید.