سیاسی

برآورد جدید آمریکا و اسرائیل در مورد داشتن بمب اتمی ایران

اکسیوس به نقل از ذو مقام آمریکایی و دو مقام اسرائییلی گزارش داد که سرویس های اطلاعاتی این دو کشور در حال بررسی داده های جدیدی درباره مدل سازی راایانه ای  توسط محققان ایرانی هستند که می توانند در توسعه و تحقیق در تسلیحات هسته ای استفاده کنندد .

 

اگر هدف از این مدل سازی نا مشحص است اما ببرخی از مقامات آمریکایی و اسرائیلی معتقدند که که این داده ها نشانه نگراان کننده از جاه طلبی جمهوریی اسامی ایران برای دست یابی به سلاح هسته ای است .

 

با این حال دیگر مقامات این کشور ها می گویند که ایران به تنهایی نمی تواند در دستیابی به سلاح هسته ای کاری کند . جمهوری اسسلامی ایران بارها دست یابی به سلاح هسته ای را ردد کرده است .

 

مقامات آمریکایی و اسرائیلی قرار است پنج شنبه بیست ژوئن در چار چوب گروه راهبردی گرد هم آیند و به بررسی و گفتگو در مورد داشتن  سلاح هسته ای ایران با یکدیگر بپردازند .

 

به گزارش اکسیوس به نقل از یک مقام اسرائیلی و یک مقام آمریکایی، اطلاعات جدید به دست آمده «ظن» و «نگرانی» درباره برنامه تحقیق و توسعه اتمی جمهوری اسلامی را بالا برده است.

به گفته یک مقام اسرائیلی، پس از شکست اطلاعاتی این کشور در مواجهه با حملات هفتم اکتبر حماس، سازمان‌های اطلاعاتی اسرائیل، هر داده جزئی درمورد گام‌های احتمالی جمهوری اسلامی به سوی دستیابی به تسلیحات هسته‌ای را جدی‌تر بررسی می‌کنند.

بنابر ارزیابی انجام شده از سوی سرویس‌های اطلاعاتی ایالات متحده در سال ۲۰۰۷، جمهوری اسلامی از سال ۲۰۰۳ هیچ فعالیت جدی در زمینه دستیابی به تسلیحات هسته‌ای نداشته است. یک مقام آمریکایی در گفتگو با اکسیوس گفت که این ارزیابی هیچ تغییری نکرده است.

به گفته یک مقام آمریکایی و یک مقام اسرائیلی، سازمان‌های اطلاعاتی این دو کشور هیچ نشانه‌ای مبنی بر دستور علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران برای ازسرگیری برنامه هسته‌ای نظامی در اختیار ندارند.

نشانه‌های مشکوک

روزنامه اسرائیلی یدیعوت آخرونوت در ماه مارس گزارش داد که جمهوری اسلامی ایران به دنبال دستیابی به برخی اجزای لازم برای ساخت کلاهک هسته‌ای از جمله چاشنی‌های انفجار دقیق است.

مارک دوبوویتز، مدیرعامل بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها گفت: «اگر جمهوری اسلامی ایران اکنون اقدامات اولیه‌ای را در راستای تولید کلاهک هسته‌ای انجام دهد، این با برآوردهای اطلاعاتی ایالات متحده مبنی بر این که تهران از سال ۲۰۰۳ برنامه هسته‌ای نظامی خود را کنار گذاشته، در تناقض است.»

اگر جمهوری اسلامی ایران اکنون اقدامات اولیه‌ای را در راستای تولید کلاهک هسته‌ای انجام دهد، این با برآوردهای اطلاعاتی ایالات متحده مبنی بر این که تهران از سال ۲۰۰۳ برنامه هسته‌ای نظامی خود را کنار گذاشته، در تناقض است.

مارک دوبوویتز
مدیرعامل بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها

بنابر اسناد آرشیو هسته‌ای جمهوری اسلامی که موساد، سال ۲۰۱۸ طی عملیات مشهوری آن‌ها را از انباری در نزدیکی تهران به سرقت برد، دانشمندان هسته‌ای ایران پیش از سال ۲۰۰۳ در حال مدل‌سازی انفجار هسته‌ای بودند.

جمهوری اسلامی ایران در چارچوب برجام در سال ۲۰۱۵ متعهد شد که اقداماتی را که به عنوان بخشی از فرایند طراحی و توسعه تسلیحات اتمی در نظر گرفته می‌شوند، مانند استفاده از مدل‌های رایانه‌ای برای شبیه‌سازی انفجار‌های هسته‌ای، اتخاذ نکند.

کمال خرازی، مشاور علی خامنه‌ای و وزیر خارجه پیشین جمهوری اسلامی در اوایل ماه مه اظهارات نامعمولی را بیان کرد که از سوی برخی به تمایل تهران به تولید تسلیحات اتمی تعبیر شد. آقای خرازی گفت: «ما تصمیمی برای تولید بمب هسته‌ای نداریم اما اگر موجودیت ایران تهدید شود، ناچاریم دکترین هسته‌ای خود را تغییر دهیم.»

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در اواخر ماه مه طی گزارش اعلام کرد که جمهوری اسلامی ایران ۱۴۲ کیلوگرم اورانیوم غنی شده با خلوص ۶۰ درصد دخیره دارد. این میزان ۲۰ کیلوگرم نسبت به گزارش قبلی این نهاد که در ماه فوریه منتشر شد، بیشتر بود.

بنابر برآوردهای سرویس‌های اطلاعاتی آمریکا و اسرائیل، جمهوری اسلامی ایران تنها چند هفته با رسیدن به خلوص ۹۰ درصد در غنی سازی اورانیم فاصله دارد. این مقدار خلوص کافی برای استفاده در تسلیحات هسته‌ای را داراست و تهران به ۴۲ کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده با خلوص ۹۰ درصد برای ساخت بمب اتمی نیاز دارد.

ارزیابی داده‌های جدید در نشست مقامات ارشد آمریکایی و اسرائیلی

داده‌های اطلاعاتی جدید به دست‌ آمده، در نشست راهبردی مقامات ارشد آمریکایی و اسرائیلی درباره جمهوری اسلامی ایران در روز پنجشنبه بررسی خواهند شد.

به گفته یک مقام آمریکایی، اگرچه از این داده‌ها نمی‌توان به نتیجه‌گیری مشخصی رسید، اما پرسش‌هایی را مطرح می‌کنند که باید تحت بررسی اسرائیل و آمریکا قرار گیرند.

در این نشست، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید رهبری هیات آمریکایی و ران درمر، وزیر امور راهبردی و تزاچی هاتگبی، مشاور امنیت ملی اسرائیل هدایت هیات این کشور را بر عهده دارند.

این نشست درواقع ثمره آخرین سفر آقای سالیوان به اسرائیل است. او در این سفر از بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل و دستیارانش خواست تا جلسه‌ای را برای گفتگوی جدی درباره برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران ترتیب دهند.

یک مقام آمریکایی در این‌باره گفت:‌ «هر دو طرف آمریکایی و اسرائیلی بر این باورند که اکنون زمان مناسبی برای گفتگو درباره این موضوع و مباحثه درباره چگونگی تفسیر اقدامات تهران و هماهنگی برای اقدامات متقابل است.»

ایالات متحده و جمهوری اسلامی ایران در ماه‌های اخیر با میانجی‌گری عمان گفتگو‌های غیرمستقیمی را درباره برنامه هسته‌ای تهران انجام داده‌اند.

به گفته مقامات آمریکایی، همین گفتگو‌ها واشنگتن را مجاب کرد تا تلاش کند که فرانسه، آلمان و بریتانیا را از پیشبرد قطعنامه توبیخی علیه فعالیت‌های اتمی جمهوری اسلامی در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی باز دارد.

به گفته این مقامات، دولت بایدن نگران بود که چنین قطعنامه‌ای مذاکرات غیرمستقیم با تهران را از مسیر خارج کرده و جمهوری اسلامی را به تشدید برنامه هسته‌ای خود سوق دهد.

در پی تصویب قطعنامه پیشنهادی تروئیکای اروپایی در شورای حکام، جمهوری اسلامی در اقدام متقابلی، سانتریفیوژهای پیشرفته‌ای را برای غنی‌سازی اورانیوم در تاسیسات زیرزمینی «فردو» نصب کرد.

 

Related Posts

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *