خودارضایی | عوارض و پیامد های خود ارضایی
خودارضایی یکی از روشهای تحریک جنسی است که نیازی به شریک جنسی ندارد و افراد با تحریک کردن اندامهای جنسی خود، میتوانند لذت جنسی و ارضا را تجربه کنند. ممکن است این تجربه موجب ارضا کامل شود، اما لزوما اینگونه نیست. این پدیده علاوه بر انسان در سایر پستانداران نیز دیده میشود. خودارضایی یک عمل بسیار شایع است؛ چه در افرادی که متاهل هستند و چه در افراد مجرد این عمل انجام میشود. اما در بسیاری از مواقع با مشکلات زیادی همراه میگردد. مثلا علاوه بر مشکلات روحی و جسمی دچار فشار روانی و احساس گناه بسیار زیادی میشود اما توان مقاومت در برابر آن را ندارد. با آگاهی کامل از خودارضایی و روشهای درمان آن میتوانید با کمکروانشناس به آن غلبه کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه مشاوره جنسی کلیک کنید.
خودارضایی خوب است یا بد؟
کودک انسان از سه سالگی خود را پیدا کرده و لمس کردن خود را آغاز میکند. به مرور زمان با خودارضایی آشنا میشود. خودارضایی در دوره کودکی به دلیل حس کنجکاوی یک امر طبیعی است اما اگر به افراط کشیده شود (تعداد و مقدار آن زیاد شود) مانند هر مسئله دیگری بعد از مدتی فرد را با مشکلات و درگیریهای زیادی در زندگی شخصی، روابط زناشویی و… مواجه خواهد کرد. در این شرایط احتمال ابتلا به کژکاریهای جنسی نیز بیشتر میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه کژکاری های جنسی کلیک کنید.
نحوه انجام خودارضایی
خودارضایی معمولا با دستها و یا وسایل دیگر انجام میشود. افراد مذکر بیشتر از طریق دیدن هرزه نگاریها و پورنوگرافی به این فعالیت میپردازند. در زنان این عمل میتواند علاوه بر دستها با ابزار مختلف یا فشار آب نیز انجام شود.
چه زمانی خودارضایی مشکل ساز است؟
همانطور که گفته شد در میان انسانها و حیوانات این عمل رایج است، همچنین خودارضایی در کودکان نیز دیده میشود. برای اطلاع از خودارضایی کودکان کلیک کنید.
با این حال تکرار این عمل میتواند مشکلاتی را برای فرد ایجاد نماید که از جمله ی آنها میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
1. عدم توانایی فرد در کنترل خودارضایی (استمناء)
2. ایجاد مشغله فکری زیاد
3. باعث کاهش و اختلال در عملکرد جنسی فرد شود مانند زود انزالی، دیر انزالی، بی میلی جنسی و… (برای آگاهی بیشتر از بی میلی جنسی کلیک کنید.)
خودارضایی در مردان
خود ارضایی مردان معمولا در سنین ۱۲ تا ۱۵ سالگی اتفاق میافتد. در پسران جوان معمولا به هنگام دوره بلوغ و با کشف ارتباطات جنسی شروع میشود. در گذشته مرز بین فهم و عدم فهم از رابطه جنسی برای پسران با تجربه ارتباط جنسی اتفاق میافتاد. اما امروزه با گسترش اینترنت و هرزه نگاریها، مردان بدون تجربه رابطه جنسی فهم کاملی از روابط خواهند داشت. معمولا پسران بیشتر از دختران به خودارضایی پرداخته و ساعات بیشتری را برای انجام این عمل صرف میکنند.
برای پسرها علاوه بر اضطراب و فشارهای روانی کشف مدلهای روابط جنسی نیز میتواند دلیلی برای خودارضایی باشد. آنها برای شناخت بهتر روابط جنسی نیز به دنبال کسب اطلاعات به طرق مختلف بوده و باعث انجام این عمل در آنها میشود. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه خود ارضایی مردان کلیک کنید.
خودارضایی در دختران
خود ارضایی زنان کمی تفاوت دارد. آنها ممکن است در سنین بسیار پایین متوجه شوند که میتوانند با تحریک کردن کلیتوریس به لذت برسند؛ اما این لذت برایشان گنگ است. دختران در سنین پایین با روشهای مختلفی مثل استفاده از فشار آب و یا فشار آوردن به کلیتوریس و دیگر قسمتهای آلت زنانه توسط اجسام مختلف، به این لذت دست مییابند.
کمتر گزارش شده که آن ها به دنبال هرزه نگاری (به اندازه مردان) باشند. خودارضایی برای دختران بیشتر راهی برای تجربه کردن عواطف است. آنها در سنین جوانی عشق و میل جنسی را به صورت یک موضوع کلی و درهم دیده و بیشتر با پروراندن این عواطف و تخیلات سعی در ارضای جسمی و بیشتر روانی دارند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه خود ارضایی زنان کلیک کنید.
نگرش ها به خودارضایی
در بسیاری از فرهنگها و مذاهب این عمل ممنوع بوده و از انجام آن جلوگیری میکنند. در اسلام نیز این عمل نهی و جز گناهان کبیره شمرده میشود. این مسأله به دلیل مربوط بودن به فعالیتهای جنسی در بیشتر فرهنگها تابو حساب شده و افراد ترجیح میدهند که راجع به آن صحبتی نکنند.
دلایل انجام خودارضایی
۱. در دسترس نبودن شریک جنسی
۲. رضایت زناشویی
۳. رفتارهای وسواسی و جبری
۴. استرس و بیماریهای جسمی
۵. اختلالات جنسی (برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه اختلالات جنسی کلیک کنید.)
خودارضایی میتواند دلایل متفاوتی داشته باشد. مهم ترین دلیل خودارضایی در دسترس نبودن شریک جنسی است. این عمل بیشتر در افراد جوان دیده میشود که روابط جنسی کم و محدودی دارند. همچنین مردان و زنانی که دارای روابط جنسی منظم هستند نیز گاها به انجام این عمل دست میزنند. عدم رضایت روابط جنسی یکی از دلایل انجام این عمل است. افرادی که نمیتوانند در روابط جنسی خود احساس ارضا و یا لذت کافی ببرند به این عمل روی میآورند.
طیفی از بیماریهای روانی به نام وسواس وجود دارد که در آن فرد رفتاری شبیه به وسواس داشته و نمیتواند در مقابل انجام آن مقاومت کند. معمولا افرادی که به شکل وسواسی به این عمل میپردازند لذت زیادی از انجام آن نمیبرند و توان متوقف کردن آن را نیز ندارند. به گونه ای ممکن است آنها دچار وسواس فکری شده باشند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه وسواس فکری کلیک کنید.
همچنین افراد در شرایط پر استرس شغلی و تحصیلی نیز گزارشهایی مبنی بر انجام بیشتر این اعمال برای کنترل استرس را میدهند. استرس به صورت کلی عاملی مهم در انجام خودارضایی است و افرادی که طی این شرایط خودارضایی میکنند، معمولا پس از انجام آن، استرس کمتری را گزارش میدهند. همچنین در زمان ابتلا به بیماریها دیده شوده که افراد میل بیشتری به خودارضایی دارند. این میل شبیه به یک واکنش تکاملی است زیرا خودارضایی باعث افزایش اثر سیستم ایمنی بدن شده و گلبولهای سفید خونی را افزایش میدهد.
عوارض جسمانی خود ارضایی چیست؟
بر خلاف باور عموم و طبق تحقیقات علمی، خود ارضایی به خودی خود عوارض جسمانی حاد و قابل مشاهده ای ندارد؛ اما به مرور زمان خود ارضاییهای نامناسب و تعدد دفعات، میتواند مشکلات عضلانی ایجاد کند. ارگاسم یا ارضای کامل، انرژی زیادی از بدن طلب میکند، پس بدن از مواد غذایی ذخیره شده در عضلات برای تامین این انرژی از دست رفته استفاده میکند. منظور از عضلات، تمام عضلات بدن حتی چشم، قلب و مغز میباشد. خود ارضایی ممکن است باعث اختلال موقتی در کارایی این اندامها بشود و اگر انرژی بدن به میزان کافی تامین نشود، احتمالا عوارض جدیتری وجود خواهد داشت که عموما این عوارض با کم شدن آب بدن و انرژی بدن مرتبط است.
خود ارضایی در زنان ممکن است لرزش دست، اختلال در قاعدگی و خستگی مفرط نیز ایجاد کند.
سردرد، خستگی و بی حالی، انزوا، درد در شانه، دست، کمر و پاها، کاهش اشتها و لاغری، مشکل در خواب، از دست دادن تمرکز و حواس پرتی، آسیب دیدن آلت تناسلی و پرخاشگری برخی از عوارض کلی ناشی از خود ارضایی هستند.
عوارض روحی و روانی خود ارضایی چگونه است؟
بسیاری از افراد، شدیدترین احساسی که نسبت به خودارضایی پیدا میکنند احساس گناه است. باورهای اخلاقی، مذهبی یا فرهنگی باعث ایجاد احساس گناه میشوند. باید بدانید که خود ارضایی قابل درمان بوده و از طریق صحبت با سکس تراپیست و اراده شخصی قابل رفع است.
برخی از مشکلات روحی که در اثر خود ارضایی در زنان و مردان اتفاق میافتد عبارتند از:
_افسردگی به دلیل احساس تنهایی در ارضا شدن
_اضطراب و استرس به دلیل نگرانی از عواقب و پیامدهای ادامه خود ارضایی و نگرانی از مطلع شدن دیگران و از دست دادن آبرو
_کاهش اعتماد به نفس و گاهی تحقیر آمیز بودن خود ارضایی برای خود فرد
_اعتیاد به خود ارضایی
خطرات جانبی خودارضایی
خودارضایی با استفاده از وسایل و اشیا خارجی با خطرات و عوارض زیادی همراه است. مثلا ممکن است شی خارجی به پرده بکارت دختران آسیب بزند یا با فرو رفتن عمیقتر باعث پارگی و آسیب روده، مقعد و مثانه شود. بسیار دیده شده که اشیا خارجی مورد استفاده در خودارضایی وارد بدن زنان و مردان شده و نیاز به جراحی پیدا کردهاند. همچنین ممکن است وسایل و ابزارهای جنسی آلوده باشند و باعث ابتلا به بیماریهای مقاربتی شوند.
زودانزالی یا دیرانزالی به دلیل خود ارضایی
یکی از عوارض تایید شده خود ارضایی، تاثیر روی مدت زمان شروع رابطه تا ارضاء است. در مردان به دلیل اینکه معمولا در یک حالت خود ارضایی انجام میشود، به مرور زمان تبدیل به یک کار روتین و یک عادت میگردد پس ارضا به سرعت و در آن حالت خاص انجام خواهد شد. این مردان پس از ازدواج، به دلیل عادت سیستم عصبی به زود ارضا شدن، با کوچکترین تحریکی که شبیه خود ارضایی باشد ارضا خواهند شد.
در زنان به دلیل تنوع راههای خود ارضایی و نواحی تحریک پذیر، این مسئله متفاوت است. استفاده از وسایل مختلف برای خود ارضایی، علاوه بر شناخت زن درباره بدنش و حالتی که بیشترین لذت را به او میدهد، توقع او را برای تحریک به بهترین شکل بالا برده و در رابطه جنسی به دلیل نا آگاهی مرد، دچار دیر ارضایی میشوند.
برای درمان زود انزالی یا دیر انزالی، تمرینات شناختی و رفتاری بسیاری وجود دارد که طی یک پروسه توسط روانشناس و روان درمانگر جنسی قابل بررسی و درمان است. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه درمان زود انزالی کلیک کنید.
رابطه خود ارضایی با میل جنسی و سرد مزاجی
اصلی ترین علت خود ارضایی در دوران قبل از ازدواج، راحت ترین راه رسیدن به لذت و ارضای غریزه جنسی است و اصلی ترین علل خود ارضایی پس از ازدواج، نارضایتی از رابطه جنسی، نرسیدن به ارگاسم در هنگام نزدیکی و عدم مهارت زوجین در ارضاء همدیگر بخصوص در خانمها میباشد. تمام این دلایل باعث میشود که زوجین پس از ازدواج به خودارضایی روی بیاورند. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه علت خود ارضایی کلیک کنید.
خود ارضایی در زنان به طور کلی، حساسیت واژن را کم کرده و ممکن است دیگر از طریق رابطه عادی ارگاسم را تجربه نکنند؛ به مرور زمان میل جنسی آنها در زندگی زناشویی به شدت کم میشود. زنانی که خود ارضایی میکنند به دلیل آشنا شدن با بدن و نحوه ارضاء شدن خود، انتظاراتشان از رابطه جنسی مشخص است ولی ممکن است مرد، از این دانش زن هیچ آگاهی نداشته باشد و نتواند به رابطه جنسی سالمی دست پیدا کنند. این مشکل به مرور زمان میتواند باعث سرد شدن و حتی جدایی شود.
مردان متأهلی که خود ارضایی میکنند، ممکن است به دلیل مشغلههای فکری و خستگی جسمی، نتوانند رابطه جنسی سالمی با همسر خود داشته باشند و برای ارضای نیازهای جنسی به سراغ راه سریع تر و شاید آسان تری مثل خودارضایی بروند. به مرور زمان میل جنسی در مرد و همسرش دچار اختلال میشود.
خود ارضایی و ناباروری
غده هیپوفیز وسیله تنظیم هورمونهای جنسی است. خودارضایی به میزان زیاد باعث نقص در غده هیپوفیز و ترشح مناسب هورمونهای جنسی میشود. به طور کلی خود ارضایی میتواند باعث ضعیف شدن اسپرمها یا تغییر شکل ظاهری آنها شود، اما هنوز تحقیقات اثبات شده ای در زمینه تاثیر خود ارضایی بر ناباروری مردان وجود ندارد.
در زنان خود ارضایی زیاد و ناشیانه میتواند باعث آسیب دیدن آلت تناسلی زنانه شود و متعاقبا مشکلاتی را به وجود بیاورد. اما هنوز هیچ تحقیقی خود ارضایی را دلیلی بر ناباروری ندانسته است.
آیا خودارضایی باعث افسردگی می شود؟
پاسخ به این سوال اساسا مشکل است. مهنوز مشخص نیست که خودارضایی موجب افسردگی میشود یا افراد افسرده بیشتر رو به خودارضایی میآورند. اما مشخص این است که خودارضایی به دلیل خودکارآمدی پایین اتفاق میافتد و فرد احساس میکند امکان پیدا کردن شریک جنسی مناسب برای خود را ندارد. توصیه میشود که برای اطلاعات بیشتر، مقاله علائم افسردگی را مطالعه نمایید.
ترک خودارضایی
آموزش ترک خود ارضایی به صورت ناگهانی رخ نمیدهد و نیازمند طی یک روند مشخص است. احتمال دارد که ماهها، یا سالها برای جایگزینی یک رفتار طول بکشد، اما باید دانست این موضوع غیر ممکن نبوده و با تمرین قابل تحقق است. برای تغییر رفتار خودارضایی گامها و استراتژیهایی را باید در پیش گرفت، که میتوان از آنها موارد زیر را نام برد:
_ مشاوره با یک متخصص یا روان درمانی
_ با احساسات خود صادق باشید .
_ برای تحقق هدفتان به خود فرصت دهید.
_ خود را سرگرم و مشغول کاری کنید.
_ به سلامت و فعالیت جسمانیتان توجه کنید.
_ با کمک متخصص زمانهایی که به خودارضایی میپردازید را بررسی کنید.
_ زمانهای تنهایی خود را محدود کنید.
_ به سمت محتواهای هجو و هرزه نگاری نروید.
_ برای خواب تنها با لباس زیر نخوابید و در صورت امکان لباسهایی بپوشید که اندامهای شما را بپوشاند.
_خوردن غذاهای محرک و انرژیزا را کاهش دهید.
_زمانی به رختخواب بروید که کاملا خسته و خواب آلود باشید.
_ورزش کنید و انجام آن را در برنامه روزانه خود قرار دهید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه ترک خود ارضایی کلیک کنید.