پزشکی

سازمان غذا و دارو: ایران رتبه دوم را در مصرف خودسرانه آنتی‌بیوتیک‌ها دارد

سازمان غذا و دارو: ایران رتبه دوم را در مصرف خودسرانه آنتی‌بیوتیک‌ها دارد

سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت کشور اعلام کرد که از میان ۶۵ کشور جهان که آنتی‌بیوتیک‌ها را خودسرانه مصرف می‌کنند، ایران رتبه‌ی دوم را دارد.

سرپرست دفتر نظارت و پایش مصرف فراورده‌های سلامت سازمان غذا و دارو در هفته‌ی جهانی آگاهی درباره‌ی داروهای آنتی‌میکروبیال اظهار کرد که ازنظر مصرف خودسرانه‌ی آنتی‌بیوتیک‌ها، ایران در میان ۶۵ کشور جهان در جایگاه دوم قرار گرفته است.

نوشین محمدحسینی به نقش بسیار مهم آنتی‌بیوتیک‌ها در حیات بشری اشاره کرد و گفت: «متأسفانه مقاومت میکروب‌ها به آنتی‌بیوتیک‌ها باعث این ترس شده است به روزی بازگردیم که هنوز آنتی‌بیوتیک کشف نشده بود.» وی اظهار کرد که هم‌زمان با پیدایش آنتی‌بیوتیک‌ها، مقاومت میکروبی هم آغاز شده و در‌حال‌حاضر آنتی‌بیوتیک‌های جدید بسیار کمی به بازار دارویی عرضه می‌شود. این در حالی است که هر روز گزارش جدیدی از مقاومت میکروبی دریافت می‌شود و با این روند، به‌تدریج کاملا درمقابل میکروب‌ها خلع سلاح می‌شویم.

مقاله‌ی مرتبط:

  • تهدید ناشی از مقاومت آنتی‌بیوتیکی کمتر از تهدید کووید ۱۹ نیست

شیوع کرونا نیز مصرف خودسرانه‌ی آنتی‌بیوتیک‌ها را چندین برابر کرده است. محمدحسینی گفت هرساله با شیوع آنفلوآنزا در آغاز فصول سرد هم مصرف بی‌رویه و نادرست آنتی‌بیوتیک‌ها را شاهد  بودیم و این مشکل اکنون بغرنج‌تر شده است. او افزود باتوجه‌به مقاومت دربرابر داروهای ضدانگل و ضدویروس و ضدقارچ، نگرانی‌ها درباره‌ی مصرف خودسرانه‌ی داروهای آنتی‌میکروبیال بیشتر شده است.

به‌گفته‌ی نوشین محمدحسینی، با اینکه در هیچ کجای دنیا آمار دقیقی از مصرف خودسرانه‌ی آنتی‌بیوتیک‌ها اعلام نمی‌شود، آمار احتمالی براساس میزان فروش آنتی‌بیوتیک‌ها و اختلاف میان تجویز و فروش آن‌ها نشان می‌دهد که در میان ۶۵ کشور جهان که آنتی‌بیوتیک‌ها را خودسرانه مصرف می‌کنند، ایران کشور دوم یا سوم است و پس از ما ترکیه و سودان قرار دارند.

باتوجه‌به لزوم مدیریت تجویز آنتی‌بیوتیک‌ها، سال‌ها است که گروهی در زمینه‌ی آموزش به پزشکان فعالیت می‌کند و توانسته آمار ۵۱ درصدی تجویز آنتی‌بیوتیک‌ها را به حدود ۳۹ درصد برساند. بااین‌حال، محمدحسینی اشاره می‌کند که توصیه‌ی سازمان بهداشت جهانی به تجویز حدود ۳۰ درصد آنتی‌بیوتیک‌ در نسخ پزشکی است.

پرمصرف‌ترین آنتی‌بیوتیک در کشور

مقاله‌های مرتبط:

  • آنتی‌بیوتیک ها و حقایقی در مورد آن‌ها
  • یک سوم از آنتی‌ بیوتیک های تجویز شده بدون توجیه هستند
  • مقاومت ضدمیکروبی موجب مرگ ۱۰ میلیون نفر در سال خواهد شد

محمدحسینی آنتی‌بیوتیک‌های پرمصرف در کشور را مترونیدازول، آموکسی‌سیلین، کواموکسی‌کلاو، سفالکسین، سیپرو فلوکساسین، سفکسیم و آزیترومایسین اعلام کرد. ناگفته نماند پنی‌سیلین‌ها هم درصدر آنتی‌بیوتیک‌های تزریقی قرار دارندو پس‌از‌آن، جنتامایسین و سفازولین و سفتریاکسون قرار می‌گیرند.

محمدحسینی بر این موضوع تأکید کرد که مصرف آنتی‌بیوتیک‌های طبیعی در طب سنتی بدون تجویز پزشک تفاوتی با طب نوین ندارد. وی دراین‌باره اظهار کرد:

داروهای طب سنتی به‌اندازه‌ی داروهای طب نوین می‌توانند تداخل و عوارض جانبی داشته باشند و مصرف نادرست داروهای طب سنتی به‌اندازه‌ی مصرف غیرمنطقی داروهای طب نوین می‌تواند به سلامت فرد آسیب بزند.

نوشین محمدحسینی هشدار داد که داروهای طب سنتی را هم متخصصان طب سنتی باید تجویز کنند. او در این زمینه به ضرب‌المثلی اشاره کرد که از بی‌ضرربودن داروهای طب سنتی حتی درصورت بی‌فایده‌بودن آن‌ها حکایت می‌کرد. به‌گفته‌ی او، این موضوع کاملا غلط است و مصرف بی‌رویه‌ی این داروها هم می‌تواند به‌شدت به فرد آسیب بزند.

دانشمندان برای اولین ‌بار روند پیری سلولی انسان‌ را تا حدودی معکوس کردند
با کاهش تنها چند کیلوگرم وزن، خطر ابتلا به دیابت نصف می‌شود
فایزر و مدرنا می‌گویند واکسن کرونا آن‌ها ۹۵ درصد مؤثر است؛ معنای این ادعا چیست؟
ویروس کرونا در فضاهای بسته ازطریق هوا منتشر می‌شود؛ چرا هنوز درحال ساییدن سطوح هستیم؟
تهران و شهر‌های قرمز از یک آذر قرنطینه می‌شوند (به‌روزرسانی)

کمبود دارو در کشور مقطعی است

کمبود دارو در کشور مقطعی است

مدیرعامل سازمان تدارکات پزشکی گفت: تحریم ها باعث شده گاهی در کشور دچار کمبود دارو شویم اما این کمبود دارو مقطعی است.

به گزارش خبرگزاری مهر، حسن صفاریه امروز در برنامه چاپ اول شبکه خبر با اشاره به اقدامات این سازمان در تأمین داروهای مورد نیاز مردم، گفت: مسدود بودن کانال مالی سبب شده تا در ارائه داروها به مردم با مشکلات روبرو شده و گهگاه دچار کمبود دارو شویم البته مشکلات به واسطه تحریم‌ها ایجاد شده است. تلاش ما این است این فاصله‌ها در بین توزیع داروها را به حداقل برسانیم؛ البته خوشبختانه دارو وجود دارد و این کمبودها بسیار مقطعی است.

مدیرعامل سازمان تدارکات پزشکی هلال احمر با اشاره به توزیع انسولین در داروخانه‌ها افزود: انسولینی که به ما تخصیص داده می‌شود را به محض در اختیار قرار گرفتن و به فاصله یک روزه آن را در داروخانه توزیع می‌کنیم.

صفاریه با بیان اینکه در حال حاضر کمبود خاصی که بیماری به دارو دسترسی نداشته باشد وجود ندارد، گفت: البته شاید در نقاطی از کشور مصرف بالا باشد و باید افراد به جاهای دیگر بروند. مردم می‌توانند با تماس تلفنی از این موضوع باخبر شوند و از طریق سایت هلال احمر و شماره تلفن ارائه شده مطلع شوند.

وی با اشاره به اقدامات هلال احمر در دوران شروع کرونا، بیان داشت: از بهمن ماه که با شیوع کرونا روبه‌رو شدیم، هلال احمر نیز فعالیت خود را آغاز کرد. هلال احمر کارخانجات تولید دارو و تجهیزات پزشکی دارد و به سرعت وارد کار شدیم.

مدیرعامل سازمان تدارکات پزشکی با بیان اینکه بحث واردات داروهای کرونا در دستور کار هلال احمر قرار گرفت، افزود: چندین قلم مربوط به کرونا را وارد کردیم؛ ضمن اینکه تب سنجی در ورودی‌های شهرها انجام شد؛ اکنون نیز آمران سلامت با حضور امدادگران هلال احمر مردم را به رعایت موارد بهداشتی تشویق می‌کنند.

صفاریه از حمایت هلال احمر از برخی گروه‌های پرخطر در تهران خبر داد و گفت: این افراد تحت پوشش هلال احمر قرار دادند و اقلام بهداشتی مورد نیاز بین آنها توزیع می‌شود.

وی در خصوص بروز مشکلات در تیم مدیریتی در هلال احمر طی یکی دو سال اخیر، افزود: این تلاطم‌های کوچک نمی‌تواند تأثیری بگذارد؛ چرا که هلال احمر قدمت ۱۰۰ ساله دارد و ما تلاش می‌کنیم با خدمت رسانی صادقانه این دست اندازهای که یکی دوساله را تبدیل به اعتماد کنیم.

صفاریه با بیان اینکه جهت رسیدن به وضعیت ایده آل فاصله‌هایی وجود دارد، افزود: باید خود را ارتقا دهیم تا به استانداردها و جایگاه خود برسیم.

مدیرعامل سازمان تدارکات پزشکی هلال احمر با بیان اینکه کمبودهای دارویی مقطعی گفت: در شرایط حاضر شرایط نامطلوبی در دسترسی مردم به دارو وجود ندارد تقریباً همه اقلام دارویی در سطح کشور و در داروخانه‌های هلال‌احمر وجود دارد.

وی یادآور شد: البته ما تابع سازمان غذا و دارو هستیم و سیاست‌ها و سبد دارویی در سطح کشور توسط این سازمان اختصاص داده می‌شود و تلاش می‌کنیم حداکثر دارو را در سبد دارویی داشته باشیم تا نسخه بیماری برگشت .

Related Posts

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *