قرص آ اس آ چیست و در چه مواردی مصرف می شود؟
خواص آسپیرین به اندازه ای زیاد است که هیچ کس آن ها را درست و کامل نمی داند. هنوز هم محققان در مورد خواص آسپیرین مطالعه می کنند و چیزهای تازه ای کشف می کنند؛ به تازگی اعلام شده است مصرف روزانه یک عدد قرص آسپیرین، از بیماری های قلبی عروقی در زنان پیشگیری می کند.
قرص آ.اس.آ چیست؟
آسپیرین یا استیل سالیسیلیک اسید که به اختصار به آن آ.اس.آ (ASA) هم می گویند در اصل یک داروی مسکن ، ضد تب و ضد التهاب است.
آسپیرین اولین دارویی بود که از خانواده داروهای ضدالتهابی غیر استروئیدی یا NSAID ها کشف شد.
این خانواده شامل ایبوپروفن، ناپروکسن، دیکلوفناک و دیگر مسکن ها هستند که همگی اثراتی مشابه آسپیرین دارند و نحوه عملکردشان کمابیش شبیه آسپیرین است.
آسپیرین عمدتا به عنوان مسکن مورد استفاده قرار می گیرد، اما تاثیرات بسیار دیگر آن باعث شده تا یکی از پرمصرف ترین داروها در سراسر جهان باشد؛ به طوری که سالانه ۸۰ میلیارد عدد از این دارو در دنیا به فروش می رسد.
آسپیرین برای تسکین دردهای ملایم تا متوسط، سردرد ، میگرن ، درد دندان و درد استخوان ها و عضلات و کاهش تب و التهاب به کار می رود.
همچنین این دارو با داشتن خاصیت ضد انعقاد خون می تواند به عنوان رقیق کننده خون به کار رفته و برای پیشگیری از لخته شدن خون و جلوگیری از وقوع سکته قلبی یا مغزی در کسانی که سابقه آن را داشته اند مفید واقع شود.
قرص آ.اس.آ چگونه درد را کاهش می دهد؟
. بدن انسان درد را به وسیله اعصاب حس می کند. وقتی قسمتی از بدن آسیب ببیند، سلول های آن ناحیه نوعی ماده شیمیایی به نام پروستاگلاندین تولید می کنند که به اعصاب کمک می کند درد را حس کنند. آسپیرین مانع از ساخته شدن این مواد شیمیایی می شود و به این ترتیب ما درد را حس نمی کنیم.
پروستاگلاندین ها باعث ایجاد التهاب در بدن نیز می شوند، یعنی موجب می شوند تا عضو آسیب دیده قرمز و متورم شود. آسپیرین با ممانعت از ساخت پروستاگلندین ها التهاب را نیز کاهش می دهد.
اثر ضد درد: آسپیرین احتمالاً با اثر بر روی هیپوتالاموس (اثر مرکزی) و با متوقف کردن تولید تکانه های درد (اثر محیطی) اثر ضد درد ایجاد می کند. اثر محیطی ممکن است به علت مسدود کردن ساخت پروستاگلاندین از طریق مهار آنزیم سیکلواکسیژناز باشد.
اثر ضد التهاب: اگرچه مکانیسم دقیق این اثر معلوم نیست، ولی به نظر می رسد آسپیرین ساخت پروستاگلاندین ها را مهار می کند. همچنین، این دارو ممکن است ساخت یا اثر واسطه های دیگر دخیل در التهاب را مهار کند.
اثر ضد تب: آسپیرین با اثر بر روی مرکز تنظیم کننده گرما در هیپوتالاموس برای گشاد کردن عروق محیطی، تب را تخفیف می دهد. این عمل جریان خون محیطی را افزایش داده و سبب تعریق می شود که به از دست دادن گرما و سرد شدن بدن از طریق تبخیر منجر می شود.
اثر ضد انعقادی: به نظر می رسد آسپیرین در دوز پایین با مسدود کردن اثر پروستاگلاندین سنتتاز از تشکیل ترمبوکسان A2، مادهای که موجب تجمع پلاکتها می شود، جلوگیری می کند. این عمل غیر قابل برگشت بوده و می تواند زمان خونروی را طولانی کند. در دوزهای بالا این دارو اثر پروستاگلاندین را که یک ماده قوی منقبض کننده عروق و مهارکننده تجمع پلاکتی است، بلوک کرده و در نتیجه اثر ضد انعقاد دارو را خنثی می کند.
گفتیم آسپیرین خواص زیادی دارد که روز به روز بر تعداد آن ها افزوده می شود.
بر اساس تحقیقات متعدد دانشمندان دریافتند استفاده از این دارو و دیگر داروهای خانواده NSAID می تواند از بزرگی پروستات و پیشرفت آن در مردان مسن جلوگیری کند. بزرگی پروستات بیماری خوش خیمی است که اغلب مردان بالای پنجاه سال را گرفتار می کند و باعث بروز مشکلات ادراری در آن ها می شود. به این ترتیب معلوم شد استفاده از آسپیرین و دیگر اعضای خانواده آن می تواند به سلامت سیستم ادراری مردان کمک کند.
بحث درباره اثرات آسپیرین بر سیستم قلبی عروقی نیز تا کنون موضوع پژوهش های بسیاری بوده است. متخصصین قلب و عروق مرکز پزشکی دانشگاه دوک در یک بررسی دریافتند آسپیرین می تواند خطر بروز سکته مغزی را در زنان تا حد چشمگیری کاهش دهد.
همچنین چندی پیش دانشمندان موسسه تحقیقات شنوایی دانشگاه میشیگان خاصیت جالب دیگری از این دارو را کشف کردند.آن ها متوجه شدند آسپیرین می تواند مانع از بروز عارضه های شنوایی گروهی از آنتی بیوتیک ها شود. شاید شنیده اید که برخی از آنتی بیوتیک ها مانند جنتامایسین دارای اثرات جانبی نامطلوب و برگشت ناپذیری بر شنوایی انسان هستند. محققان به این نتیجه رسیدند که استفاده از آسپیرین می تواند مانع از بروز یا پیشرفت این عارضه در بیماران شود.
موارد استفاده قرص آ.اس.آ
از آ.اس.آ می توان در مواردی چون سر دردهای خفیف و متوسط، دیسمنوره، دردهای عضلانی و دندانی استفاده نمود.
از این دارو در تسکین درد و التهاب در اختلالات روماتیسمی چون آرتریت روماتوئید، آرتریت ایدیوپاتیک جوانان، استئوآرتریت و نیز درمان موارد خفیف بیماریهای تب دار مانند سرماخوردگی و آنفولانزا استفاده می شود. آ.اس.آ به خاطر خاصیت ضد به هم چسبیدگی پلاکتی خود، در درمان مراحل نخستین بیماریهای دستگاه قلبی عروقی مثل آنژین صدری، سکته قلبی و نیز برای کاستن خطر در مبتلایان به بیماریهای قلبی عروقی مورد استفاده قرار می گیرد. موارد دیگر بهره بری از آ.اس.آ، در درمان و نیز پیشگیری از بیماریهای عروق مغزی می باشد.
فارماکوکینتیک
آ.اس.آ به سرعت از طریق لوله گوارش جذب می گردد، این دارو در خون و بافتها هیدرولیز گردیده و به دو ماده استات و اسید سالیسیلیک تجزیه می شود. سالیسیلات یک بازدارنده غیر انتخابی سیکلواکسیژناز محسوب می گردد. با مقادیر پایین، نیمه عمر آن ۳-۵ ساعت و با مقادیر بالا، نیمه عمری معادل ۱۵ ساعت خواهد داشت و دفع آن از مسیر کلیه انجام می شود.
قرص آ.اس.آ را در چه زمانی و به چه مقدار مصرف کنیم؟
الف) آرتریت
بزرگسالان: مقدار g/day 2.4-3.6 در مقادیر منقسم مصرف می شود. دوز دارو را می توان هر هفته به میزان g 1.2 – mg 325 افزایش داد. دوز نگهدارنده بین g 3.6-5.4 روزانه می باشد.
کودکان با وزن بیشتر از ۲۵ کیلوگرم: ۲.۴ تا ۳.۶ گرم روزانه در مقادیر منقسم .
کودکان با وزن کمتر از ۲۵ کیلوگرم: mg/kg 110-60 روزانه در مقادیر منقسم. در فواصل هفتگی می توان دوز دارو را روزانه تا mg/kg 10 افزایش داد. دوز نگهدارنده بین mg/kg 100-80 روزانه، حداکثر تا mg/kg 130 روزانه، می باشد.
ب) درد خفیف یا تب
بزرگسالان mg 650 تا g 1.3 از قرص آهسته رهش هر ۸ ساعت ، حداکثر تا ۳.۹ گرم روزانه یا mg 650-325 از راه خوراکی یا رکتال هر ۶-۴ ساعت حداکثر تا g 4 روزانه.
کودکان بالای ۱۱ سال: mg/kg 15-10 در هر دوز هر ۶-۴ ساعت حداکثر تا دوز g 4 روزانه.
در کودکان ۱۱-۲ سال: mg/kg 65 خوراکی یا از راه رکتال در دوزهای منقسم هر ۶-۴ ساعت در صورت لزوم، حداکثر تا g/m2 2.5.
پ) حملات گذرای ایسکمیک و اختلالات ترومبوآمبولیک: ۵۰ تا ۳۲۵ میلی گرم روزانه (دوز پروفیلاکسی در آقایان) و ۱۶۰ تا ۳۲۵ میلی گرم (دوز درمانی) روزانه بلافاصله یا در فاصله ۴۸ ساعت بعد از حمله (stroke).
ت) کاهش خطر حملات قلبی در بیماران دارای سابقه انفارکتوس میوکارد یا آنژین صدری ناپایدار.
پروفیلاکسی اولیه : ۳۲۵-۷۵ میلی گرم روزانه.
پروفیلاکسی ثانویه : ۳۲۵-۷۵ میلی گرم روزانه.
دوز درمانی: ۳۲۵-۱۶۰ میلی گرم روزانه.
ث) تب روماتیسمی
بزرگسالان، ۸-۵ گرم روزانه به صورت منقسم هر ۶-۴ ساعت برای ۲-۱ هفته مصرف می شود، سپس دوز به mg/kg 70-60 روزانه کاهش یافته و برای مدت ۶-۱ هفته ادامه یابد و بعد در عرض ۲-۱ هفته به تدریج قطع شود.
کودکان: mg/kg 100 روزانه برای ۲ هفته سپس mg/kg 75 روزانه برای ۶-۴ هفته.
ج) پریکاردیت متعاقب انفارکتوس قلبی حاد.
بزرگسالان: ۳۲۵-۱۶۰ میلی گرم روزانه.
چ) جلوگیری از بسته شدن عروق کرونر بعد از انجام آنژیوپلاستی.
بزرگسالان: ۳۲۵ میلی گرم هر ۶ ساعت بعد از جراحی، سپس روزانه mg 325 برای حداقل یک سال.
بعد از گذاشتن استنت: ۳۲۵-۱۶۰ میلی گرم ۲ ساعت قبل از گذاشتن استنت و سپس مادام العمر ادامه یابد.
ح) درمان سندرم کاوازاکی (Kawasaki) (گره لنفاوی ـ مخاطی ـ پوستی).
بزرگسالان: از راه خوراکی ، مقدار mg/kg 100-80 در چهار دوز منقسم به همراه ایمونوگلوبولین وریدی مصرف می شود. بعد از فروکش کردن تب، مقدار مصرف باید به mg/kg/day 5-3 کاهش یابد. دوره درمان معمولاً ۸-۶ هفته است. در صورت درگیری عروق کرونر باید مادام العمر ادامه یابد.
قرص آ.اس.آ را با چه داروهایی نباید مصرف کرد؟
اثر بر آزمایشهای تشخیصی
آسپیرین با تجزیه گلوکز ادرار در آزمایشهای Clinitest, Tes-Tap, Clinistix و محلول بندیکت و با آزمونهای ۵- هیدروکسی ایندول استیک اسید (5HIAA) و انیل مندلیکاسید (VMA) تداخل ایجاد می کند.
غلظت سرمی اسیداوریک ممکن است به طور کاذب افزایش یابد.
آسپیرین ممکن است با آزمایش Gerhardt برای سنجش استواستیک اسید ادرار تداخل ایجاد کند.
دارو باعث افزایش غلظت سرمی کراتینین، BUN، افزایش آنزیمهای کبدی و کاهش شمارش گلبولهای سفید و پلاکت ها می شود.
چگونه عوارض قرص آ اس آ را از بین ببریم؟
یک واکنش مضر پس از مصرف آسپرین یا داروی های از نوع آسپرین شامل علایم تنفسی یا حساسیت پوست (مانند بثورات خارش دار یا کهیر) است که حساسیت به آسپرین نامیده می شود.
فرد ممکن است از طریق مصرف یک دوز درجه بندی شده آسپرین، دچار چنین مشکلاتی شده باشد. بنابراین بهترین راه حل مراجعه به متخصص قلب و عروق و اعلام دوز آسپرین مصرفی ست. پزشک از طریق بررسی علایم، نسبت به درمان شما اقدام می نماید. درمان حساسیت زدایی قرص آ اس آ می تواند دوره آسم و سینوزیت مزمن شما را بهبود بخشد.
تست استرس نشان دهنده عملکرد قلب
اگر من حساس به قرص آ اس آ هستم، چگونه می توانم آن را بفهمم ؟
افراد حساس به آسپرین می توانند علائمی از جمله موارد زیر را داشته باشند:
– کهیر، خارش یا تورم
– تنگی نفس، خس خس سینه و بدتر شدن علائم بینی و سینوس
در موارد نادر، واکنش های جانبی به قرص آ اس آ می تواند جدی و یا حتی مرگبار باشد.
بیماری های تنفسی تشدید یافته توسط قرص آ اس آ کدام است؟
AERD بیماریست که شامل آسم مزمن، سینوزیت با پولیپ بینی و حساسیت به آسپرین و داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) می شود. بیماران مبتلا به AERD علائم تنفسی از قرص آ اس آ یا هر داروی از نوع آسپیرین، از جمله ایبوپروفن و ناپروکسن تجربه می کنند.
قرص asaتقریبا از هر ۱۰ بزرگسال، یک نفر مبتلا به آسم و از هر سه نفر، یک بیمار مبتلا به آسم و سینوزیت با پولیپ های بینی حساس به آسپیرین و داروهای غیر استروئیدی گزارش شده است.
عوارض قرص آ اس آ چه مواردی هستند؟
شایعترین عوارض جانبی آسپیرین درد معده، تهوع، سوزش سر دل می باشد. برخی از افراد مصرف قرص asa به دلیل این عوارض جانبی را قطع می کنند. داروهای پزشکتان به این مشکلات کمک خواهند کرد، بنابراین شما هنوز هم می توانید به طور منظم قرص آ اس آ مصرف کنید.
اگر شما ۴۸ ساعت یا بیشتر قرص asa مصرف نکرده اید و یا اگر دچار یک واکنش بد به آسپرین شده اید به پزشک مراجعه کنید. این واکنش ها می تواند شامل موارد زیر شود:
عوارض قرص آ اس آ⛔ کهیر
⛔ مشکلات بلع
⛔ تورم لبها و زبان
⛔ درد شکم
⛔ تهوع یا استفراغ
حساسیت زدایی آسپرین چگونه صورت می گیرد؟
بیماران مبتلا به AERD می توانند تحت انجام یک روش به نام حساسیت زدایی آسپرین قرار گیرند که می تواند تحمل به آسپرین را در آنها افزایش دهد. حتی بیمارانی که واکنش های تنفسی خطرناک داشته اند نیز از طریق این روش بدون هیچ واکنشی، مجددا قادر به مصرف آسپرین بوده اند. برای این کار، بیمار با AERD با دوز مدرج از آسپرین در طی یک دوره چند روزه به چالش کشیده می شود. پزشک اینکار را با دادن یک دوز بسیار کمی از آسپیرین شروع خواهد کرد و واکنش بدن شما را نظاره گر خواهد بود.
حساسیت زدایی آسپرینحساسیتزدایی برای بیمارانی که به آسم حساس به آسپیرین مبتلا هستند با استفاده از مقادیر خیلی کم آسپیرین به صورت خوراکی و در بیمارستان انجام میشود و در طی این مدت، آزمایشهای تنفسی متعددی به مدت چند ساعت بعد از هر بار مصرف آسپیرین صورت میگیرد. این کار مدت زمانی طول خواهد کشید اما انجام آن، ارزشش را دارد.
حساسیت زدایی قرص آ اس آ به طور کلی در طی یک دوره چند روزه انجام می شود.
از مزایای حساسیت زدایی آسپرین چیست؟
بیماران مبتلا به AERD از درمان حساسیت زدایی آسپرین سود می برند که شامل کاهش علائم بینی / سینوس و آسم، کاهش اتکا دارو، بهبود کیفیت زندگی، کاهش استفاده از خدمات سلامتی برای آسم است. همچنین نیاز به عمل جراحی سینوس در طول زمان کاهش می یابد.