۱۳ نکته که قبل از تغییر شغل باید در نظر بگیرید
آیا از شغلتان راضی هستید؟ شاید الان رضایت شغلی ندارید یا در موقعیتی نیستید که در جوانی رؤیایش را داشتید. ممکن است در ابتدا گمان میکردید شغل اولتان پلهای برای رسیدن به مراتب بالاتر و شغلهای بهتر است. ممکن است در موقعیت گذشتهتان انتخاب شغل درستی داشتهاید، اما اکنون مدتی است که درجا میزنید. شاید در برههای بهخاطر وجود قرضها و نیاز مالی، شغلی را پذیرفتهاید و اکنون با پرداخت آن قرضها دیگر شغلتان در شما رغبتی ایجاد نمیکند. هر فرد در طول زندگیاش نزدیک به ۹۰ هزار ساعت کار میکند. این زمان احتمالا برای انجام کاری که دوستش ندارید، خیلی زیاد است! آیا به فکر تغییر شغل هستید؟ با ادامهٔ این مطلب همراه شوید تا نکاتی را بیاموزید که قبل از تغییر شغلتان باید به آنها توجه کنید.
۱. اشتیاقتان را بسنجید
شاید جالب است بدانید که براساس تحقیقات، ۸۷ درصد کارگران هیچ اشتیاقی به شغلشان ندارند. اشتیاق افراد به شغل در میان افراد مختلف متفاوت است. شاید شغلی که در یک نفر اشتیاق ایجاد میکند، برای دیگری مانند سم باشد. بااینحال، اعتقاد به رسالت اصلی شرکتتان میتواند تأثیر عمدهای بر اشتیاقتان داشته باشد.
چگونه میتوان نداشتن اشتیاق به شغل را جبران کرد؟ شاید راهحلتان تغییر شغل باشد. برای این کار با افرادی مشورت کنید که در شغل موردنظرتان مشغول به کار هستند؛ بدینترتیب، دیدگاه و احساسات آنها درباره شغل موردعلاقهتان را میشنوید. اینگونه بهتر میفهمید که تغییر شغلتان میتواند احساس بهتری در شما ایجاد کند یا خیر.
شغلتان باید به گونهای باشد که وقتی صبح شنبه وارد محل کار خود میشوید، دقیقا همان حسی را داشته باشید که در آخرین روز هفته موقع خروج از شرکت دارید. زمانی که عاشق کارتان باشید، هیچ روز کاریای برایتان عذابآور نخواهد بود. وقتی عاشق کارتان باشید، دیگر کارکردن خستهکننده نخواهد بود.
۲. با سرعت پیشرفت فناوری همگام شوید
آیا شما نیز با پیشرفت تکنولوژی و دانش، به جلو حرکت میکنید؟ آیا شرکتتان قدردان تلاشهایتان است یا خیر؟ امروزه سرعت پیشرفت فناوری به حدی بالاست که بسیاری از شرکتها نمیتوانند همگام با آن حرکت کنند. این امر موجب نگرانی مدیران شرکت میشود. این نگرانی میتواند به پرسنل شرکت منتقل شود و بر روحیهٔ آنها تأثیر منفی بگذارد؛ زیرا کارگران احساس امنیت شغلی نخواهند داشت.
در هنگام تغییر شغل، بهتر است شرکتهایی را انتخاب کنید که همگام با پیشرفت فناوری پیش میروند و به شما کمک میکنند هر روز چیز تازهای یاد بگیرید. این روزها یادگیری همهروزه اهمیت بیشتری برای همهٔ ما پیدا کرده است.
۳. چشمانداز جدیدی برای خودتان ترسیم کنید
ورزشکاران حرکات شاخصشان را پیش خود تجسم میکنند؛ سیاستمداران راجعبه پیروزیشان رؤیاپردازی میکنند؛ بنابراین شما نیز باید موفقیت خود را پیش خودتان تجسم کنید. دوست دارید ۵ سال دیگر در کدام وضعیت شغلی قرار داشته باشید؟ ۱۰ سال دیگر چه؟ ۱۵ سال دیگر چه؟ تلاش کنید بفهمید هدفتان در هر نقطه از مسیر شغلی جدیدتان چیست. آیا در آن زمان در همین موقعیت جغرافیایی زندگی میکنید یا جابهجا شدهاید؟
از خودتان سوالات سخت بپرسید. آیا در حال حاضر توانایی مالی برای تغییر شغل دارید یا خیر؟ آیا نسبتبه شغل فعلیتان پول بیشتری درمیآورید یا خیر؟ چگونه میخواهید هزینههای افراد تحت سرپرستیتان را تقبل کنید؟
وقتی که اهدافتان را بهطور مشخص بر روی کاغذ نوشتید، با برخی از نزدیکترین افرادتان راجعبه آنها صحبت کنید. آیا دوستانتان در این مسیر از شما حمایت میکنند؟ اگر نه، بهدنبال دوستانی باشید که در این راه از شما حمایت کنند.
۴. تحقیقات مقدماتی انجام دهید
تغییر کلی شغلتان (یا تغییر حرفهتان) سختتر از این است که فقط در شغل خودتان از شرکتی به شرکت دیگر بروید. برای تغییر شغلتان مجبورید قدمهای هوشمندانهای بردارید. به این فکر کنید که آیا تغییر شغل فعلیتان باعث نزدیکترشدن به هدف نهاییتان میشود یا خیر. علاوهبر تحقیق دربارهٔ شغل رؤیاییتان، با افرادی که بهتازگی تغییر شغل دادهاند، ارتباط بیشتری برقرار کنید؛ سپس یک ایدهٔ کلی دربارهٔ جابهجایی از شغل فعلیتان به شغل جدید ترسیم کنید. این ایدهٔ کلی را به یک برنامه با گامهای عملی تبدیل کنید. هرچه بیشتر به برنامهتان بچسبید، نتیجه بهتری به دست میآورید. این برنامه میتواند شامل تغییراتی در پروفایل کاری آنلاینتان باشد. قدمهای مشخصشده را با جدیت دنبال کنید و آنها را در برنامه روزانهتان بگنجانید. با عزم راسخ برای تغییر شغل قدم بردارید.
مثلا اگر میخواهید شغلتان را از مشاور ازدواج به برنامهریز مالی تغییر بدهید، میفهمید مهارت گوش دادن به دیگران و بصیرتتان میتواند برگبرندهتان نسبتبه دیگران باشد (زیرا باتوجه به تجربهتان از موارد طلاق بهخاطر مسائل مالی، میدانید راههای بهتری برای کمک به مردم وجود دارد). با تحقیقات بیشتر متوجه میشوید که به چه مدارک یا برنامههای آموزشی خاصی نیاز دارید؛ آنگاه میتوانید در برنامههایی که باعث افزایش اطلاعاتتان میشود، ثبتنام کنید؛ سپس هزینههای دورههایتان را محاسبه کنید. پرداخت هزینههایی برای برنامههای آموزشیتان باعث کسب مهارتها و دانستههای بیشتری درباره شغل موردنظرتان خواهد شد.
۵. از تماسهای سخت نترسید
اگر پس از گذشت مدت کمی از تغییر شغلتان، احساس پشیمانی به شما دست داد باید چه کنید؟ شاید بهتر باشد در این شرایط بلافاصله به مدیر قبلیتان زنگ بزنید و او را برای ناهار یا یک فنجان قهوه دعوت کنید. به او درباره درخواستتان برای بازگشت به شغل قبلیتان بگویید.
در این زمان اگر فردی مانند خواهرتان با نظرتان مخالفت کرد باید چه بکنید؟ در این شرایط چه با دوری از او یا توضیحدادن به او بگویید که تصمیمتان را گرفتهاید و هیچچیز نمیتواند تصمیمتان را عوض بکند. در طول دوران تغییر شغل، از افرادی که باعث کاهش انگیزه و ایجاد افکار منفی در شما میشوند، فاصله بگیرید.
۶. برای رسیدن به رؤیاهایتان هر روز یک گام بردارید
تغییر شغل معمولا فرایند زمانبری خواهد بود؛ اما با تکهتکهکردن کارها به قطعات کوچک و پیگیری میزان پیشرفتتان در آنها شانس بیشتری برای موفقیت خواهید داشت. چه صرف زمان برای جستوجو راجعبه شغل جدیدتان یا بهبود رزومه خود در پروفایل لینکدین (یک شبکه اجتماعی برای کسب و کار) همگی میتوانند به شما در رسیدن به شغل جدیدتان کمک کنند.
اگر برای تغییر شغلتان یک ساعت در روز وقت بگذارید، سازندهتر از این خواهد بود که یکدفعه در روز تعطیل ۱۲ ساعت بر روی آن انرژی صرف کنید. هرچه برای رسیدن به اهدافتان جدیتر باشید، این اهداف زودتر عملی میشوند.
۷. با توجه به مهارتهایتان یک رزومهٔ خوب بنویسید
گام اول برای رسیدن به شغل موردنظرتان تحقیقکردن است؛ سپس باید نتیجه تحقیقاتتان را با مهارتهای خود تطبیق دهید. برخی از شغلها نیاز به مدارک و گواهیهای خاصی دارند؛ اما شغلهای زیادی نیز وجود دارند که برای کسب آنها نیاز به تحصیلات اضافهای نخواهید داشت. در بسیاری از موارد فقط ذکر سابقهتان کاملا کافی است. از تمام مهارت های شغلی خود یک فهرست تهیه کنید. اگر مهارت تأثیرگذار خاصی ندارید، میتوانید برای یادگیری آن وقت بگذارید.
مهارتها و ویژگیهای مثبتتان را به گونهای توصیف کنید که شما را برای شغل موردنظرتان در مجموعهٔ جدید، گزینه خوبی نشان دهد. یادتان باشد که بیشتر کارفرمایان بهدنبال افرادی با مهارت های رهبری، توانایی حل مسئله و مواجهه با مشکلات و کسب نتایج مناسب هستند.
حتما در رزومهتان مهارتهای واقعیتان را بنویسید. از نوشتن مهارتهایی که ندارید، خودداری کنید. مثلا ممکن است درباره تسلطتان بر یک نرمافزار یا دانستن زبان خارجیای بنویسید که بعدها در کار بهعلت ناآشنایی با آن دچار مشکل شوید.
۸. افراد مرتبط با شغل موردنظرتان را تحتنظر داشته باشید
افراد به پروفایل لینکدینشان توجه خاصی دارند. این امر به شما کمک میکند که افرادی در شغل یا شرکت موردنظرتان را بهتر تحتنظر داشته باشید. البته یادتان باشد قبل از برخورداری از این مزایا، پروفایل خودتان را نیز بهروز بکنید.
حسابهای شبکههای اجتماعیتان را به گونهای تنظیم کنید که بتواند مسیر جدیدتان را نشان دهد. رسانههای اجتماعی میتوانند فرصتهای شما را برای پیدا کردن شغل جدید افزایش دهند. نظرگذاشتن در زیر پُست افراد موردنظرتان و پرسیدن سؤالات مرتبط از آنها میتواند توجهشان را به شما جلب کند.
۹. از روشهای سنتی برای دستیابی به شغل موردعلاقهتان استفاده کنید
شاید استفاده از روشهای سنتی نیز بتواند شانستان را برای رسیدن به شغل رؤیاییتان افزایش دهد. به این منظور، با دوستان و آشنایانی که روابطی در صنعت دارند، ارتباط برقرار کنید.
با هر کسی که بتواند شما را راهنمایی کند، رودررو ملاقات کنید. نمیدانید که از این روشهای قدیمی میتوانید چه فرصتهای خوبی کسب کنید!
۱۰. در شاخهٔ خودتان متخصص شوید
مهارتهایی را بیاموزید که برای ورود به موقعیت شغلی جدید نیاز دارید. در بسیاری از وبسایتهای اینترنتی میتوانید کلاسهای مربوط به نرمافزارهای مختلف مانند نرمافزارهای مالی و حسابداری را پیدا کنید. برای اعتبار بیشتر بهدنبال کلاسهایی بگردید که در پایان دوره، مدرک معتبری به فرد میدهند. از افزودن این مدارک به پروفایل کاریِ آنلاینتان خجالت نکشید.
مجلات تجاری را مطالعه کنید و در جریان روند تغییرات صنعت باشید. در شبکههای اجتماعی، مقالاتی با موضوعات مرتبط بنویسید. حضور آنلاینتان را در رشتهٔ موردنظرتان بهطور پررنگتری نشان بدهید.
۱۱. بیشتر در جمعها و فعالیتها حضور داشته باشید
برخی اوقات سازمانهای غیرانتفاعی بهدنبال داوطلبانی میگردند که به آنها در پیشرفت، رسانههای اجتماعی، جمعآوری مبالغ و … کمک کنند. میتوانید با این مجموعهها نیز همکاری کنید. درصورت داشتن برخی مهارتها، توصیهنامهٔ این مؤسسات یا مدیرانشان میتواند کمک خوبی برای بهدستآوردن شغل موردنظرتان باشد.
بسته به شغل موردنظرتان حتی ممکن است بتوانید با شرکتی که در آن کارآموزی میکنید نیز قرارداد کاری امضا کنید. انجام برخی همکاریهای غیردائمی میتواند مهارتهایتان را بیشتر کند، ارتباطتان را گسترش دهد و به دیگران بفهماند برای کسب شغل جدیدتان چقدر جدی هستید.
مثلا اگر میتوانید از طریق پستهای جذاب مخاطبانی را جذب کنید، میتوانید مدیر رسانههای اجتماعی برخی شرکتها شوید. بسیاری از شرکتها به کسی نیاز دارند که بتواند حضور آنها در شبکههای اجتماعی را نشان دهد؛ در نتیجه، آنها پذیرای این راهبرد جدید شما خواهند بود.
۱۲. برای برداشتن گامهای سخت به خودتان جایزه بدهید
در فرایند جابهجاییتان با رسیدن به برخی موفقیتها، برای خودتان جشن کوچکی بگیرید و به خودتان پاداشهایی بدهید.
راههایی برای تشویق خودتان پیدا کنید. البته، تا زمانی که به شغل موردنظرتان نرسیدهاید، از برگزاری جشن بزرگ موفقیت خودداری کنید.
۱۳. از مزایای ریسکهای بزرگ بهرهمند شوید
بیشتر افراد ترجیح میدهند که در مسیر شغلی خودشان تغییر ایجاد نکنند؛ این باعث میشود آنها فقط از بخش کمی از تواناییهای بالقوهشان استفاده کنند. براساس تحقیقات، علت اصلی عدم موفقیت برخی مدیران، ناتوانیشان در تغییر است. قدم نهادن در مسیر جدید، شجاعت بسیار میخواهد. موفقیت در این راه میتواند موجب افزایش اعتماد به نفس شما شود.
در این مواقع، شما کوهی از اعتماد به نفس خواهید بود و باور دارید که میتوانید هر کاری را انجام بدهید. علاوهبراین، شما با جابهجایی از یک شغل بدونآینده و ملالانگیز میتوانید به شغلی برسید که آن را با اشتیاق و احساس رضایت انجام میدهید.