سس پستو؛ ارزش غذایی، خواص و طرز تهیه
سس پستو نوعی سس ایتالیایی است که غلیظ و سبز رنگ است ، که معمولاً با سیر ، دانه های کاج ، ریحان ، پنیر و روغن زیتون آماتده می شود . این چاشنی طعم قوی و بی نظیری دارد. در این مقاله هر چه لازم است درباره این سس بدانید نوشته ایم.
ارزش غذایی سس پستو
سس خودش طعم پستو را می توان به جای مایه نوشتنه شده است :
در جدول زیر ارزش غذایی ۱ قاشق غذاخوری (۱۶ گرم ) از سس پستو نوشته شده است :
کالری ۹۱۲
چربی ۹/۵
سدیم ۱۵۸ میلی گرم
کربو هیدرات ۰/۹ گرم
فیبر ۰/۹ گرم
قند ۰/÷۱۱ گرم
پروتئین ۱/۴ گرم
کلسیم ۳۳/۱ میلی گرم
فسفر ۳۶/۸ میلی گرم
پتاسیم ۳۱/۸ میلی گرم
منیزیم ۹/۷۶ میلی گرم .
فواید سس پستو
۱. خواص آنتیاکسیدانی
سیر، دانه های کاج ، روغن زیتون و ریحان مملو از آنتی اکسیدان اند . رژیم غذایی حاوی آنتی اکسیدان ها احتمالاً بسیاری از بیماری ها همچون بیماری های قلبی و انواع سرطان ها را می کاهد.
آنتی اکسیدان ها از بدن در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کنند . فعالیت رادیکال های آزاد سبب آسیب به بدن و ایجاد بیماری می شود. مصرف منظم این نوع از خوراکی ها سرشلر از آنتی اکسیدان ، مانند سس پستو، از بدن در برابر بیماری ها محافظت می کند .
بعضی از بیماری هایی که سس پستو تا حدی احتمال ابتلا به آنها را می کاهد عبارت اند از : دیابت و انواع زوال عقل مانند آلزتایمر.
۲. مراقبت از قلب و عروق
رذوغن زیتون فواید بسیاری دارد از جمله کاهش احتمال به بیماری های قلبی ، جایگزین کردن غذاهای پر چرب مانند مارگرین ، کره ، لبنیات پر چرب و مایونز ها با روغن زیتون از خطر ابتلا به بیماری های قلبی و سکته مغزی می کاهد.
۳. کاهش چربی خون
چربی ها اشباع شده از کلسترول ید خون ( LDL) را افزایش می دهند . اما مواد خوراکی غنی از چربی های تک اشباع شده و چند اشباع نشده مانند پستو ، از کلسترول ید خون می کاهند و در عین حال کلسترول خوب ( HDL خون را افزایش می دهد.
۴. تنظیم وزن
پستو بیشتر در رژییم غذایی مدیترانه ای استفاده می شود. که بنا بر تحقیقات ، این نوع رژیم غذایی تغییرات بلند مدتی در وزن افراد دارد و دور کمر آنها ایجاد می کند . از نظر غذایی سس پستو جزو آن دسته از خوراکی هایی محسوب می شود که موجب تنظیم وزن افراد می شود.
عوارض سس پستو
۱. حساسیت
معمولاً برای تهیه این سس از پنیر پارمیزان ( درست شده از شیر ) و دانه های کاج استفاده می شود و این مواد از حساسیت زاهای رایج اند . پس ممکن است برخی افراد به پستو هم حساسیت داشته باشند . در واقع افرادی که به محصولات لبنی یا دانه ها حساسیت دارند ، ممکن است به سس پستو هم حساسیت داشته باشند.
بعضی از حساسیت علائم غذایی عبارت اند از :
۱- کهیر و تورم و خارش ؛
۲-تنگی نفس ؛
۳- معده درد ؛
۴- استفراغ؛
۵- مشکل بلغم ؛
۶- سرگیجه .
به محض مشاهده علائم شدید حساسیت به مواد غذایی حتماً به پزشک مراجعه کنید.
۲. افزایش فشار خون
معمولاً سس پستوی عرضه شده در فروشگاه ها حاوی مقدار زیادی سدیم است . بنابراین اگر دچار فشار خون بالا هستید یا بنا به توصیه پزشک باید رژیم غذایی کم سدیم داشته باشید بهتر است از این سس ها استفاده نکنید . البته برای اینکه از مصرف این سس های خوش طعم محروم نشوید می توانید خودتان در خانه این سس را با نمک کمتری درست کنید.
نگهداری و خرید سس پستو
انواع مختلف این سس در فروشگاه های مواد غذایی در دسترس اند کگه با توجه به ذائفه خود ، می توانید یکی از آنها را انتخاب کنید . سس پستوی گیاهی هم در فروشگاه ها فروخته می شود و اگر گیاهخوار هستید می توانید به سراغ این سس ها بروید . دز سس های گیاهی ، پنیر با هیچ نوع محصول لبنی دیگری به کار نمیرود.
سبزی اصلی سس پست و ریحان است . اما اگر به هر دلیلی این سبزی در دسترس نبود می توانید از سبزی های دیگر برای تهیه سس پست و استفاده کنید مثلاً :
۱-آرو گولا ؛،
۲- کلم پیچ ؛,
۳- پونه کوهی ؛
۴- جعفری و گیشنیز .
برای نگهداری سس پستوی خانگی ، باید این سس را درون ظرف در دار که جلوی نفوذ هوا را به درونش را می گیرد قرار دهید و در یخچال نگهش دارید . در این صورت ایت سس تا ۵ روز سالم می ماند.
سس پستوهایی را هم که از فروشگاه می خرید باید در یخچال نگه دارید و تا پیش از رسیدن تاریخ انقضای نوشته شده روی محصول آن را مصرف کنید.
طرز تهیه سس پستو
مواد لازم برای آمادهکردن ۱ فنجان سس پستو
۱÷- یک فنجان برگ تازه ریحان ؛
۲-۳ حپه سیر؛
۳-۳ قاشق غذاخوری دانه کاج؛
۴- یک سوم پنیر رنده شده پارمیزان ؛
۴-کمی نمک با گوشر و فلفل سیاه تازه پودر شده ؛
۵-یک سوم فنجان روغن زیتون .
طرز تهیه
۱-ریحان ، سیر ، دانه های کاج و پنیر پارمیزان را با مخلوط کن یا غذا ساز مخلوط کنید.؛
۲- مواد را با نمک و فلفل طعمدار کنید و مخلوطشان کنید ؛
۳-پیش از آنکه مواد را از مخلوط کن بیرون آورید ، روغن زیتون را به آن اضافه کنید و کمی دیگر مخلوطش کنید ؛
۴-سس پستو آماده است . آن را در ظرف در بسته و درون یخچال به مدت ۵ تا ۷ روز نگهدارید .
چند نکته برای تهیه بهتر سس پستو
سس پستو طرز تهیه ساده ای دارد ؛ اگر می خواهید برای تهیه این سس خلاقیت به خرج دهید ، می توانید از گوجه فرنگی خشک شده زیر نور خورشیید ، زیتون یا فلفل قرمز استفاده کنید . در تمام انواع سس های پستو ، سیر و نمک و پنیر کهنه برای طعم دهی استفاده می شوند . روغن زیتون و دانه کاج هم به ترتیب برای حفظ رطوبت و تردی سس به کار می روند.
اگر گیاهخوارید می توانید از پنیر چشم پوشی اسنفاده کنید و به جای آن از نوعی مخمر استفاده کنید . همچنین به جای دانه کاج می توانید هر نوع دانه ( مثل تخمه آفتاب گردون ) یا آجیل دیگر در سس بریزید . البته سس را می توانید بدون دانه و آجیل هم درست کنید.
کلام آخر
سس پستو را می توان در کنار انواع غذاها صرف کرد تا زمانی که به مواد به کار رفته در این سس حساسیت نداشته باشید ، می توانید با خیال راحت از این سس استفاده کنید.
این سس را می توان با انواع سبزی ها و دانه ها درست کرد . که هر یک طعم متفاوتی ایجاد می کنند .اگر شما هم سس پستو را به شیوه خلاقانه درست کرده اید و به طعم دلپذیر تری دست یافته اید، خوشحال می شویم تجربه تان را با ما هم در میان بگذارید.