ته چین یکی از غذاهای اصیل ایرانی است که معمولا به همراه مرغ یا گوشت درست میشود. شاید این سوال برای شما پیش آید که ته چین را تنها میتوان با مرغ و یا گوشت آماده کرد؟ جالب است بدانیم که در پخت ته چین میتوان انواع مواد خوراکی خوشمزه را به کار برد. اما چه خوراکیهایی؟ بادمجان، قارچ، گوشت چرخ کرده، سیب زمینی از مهمترین مواد خوراکی هستند که با آنها میتوان ته چین مرغ بادمجان، ته چین قارچ، ته چین با گوشت چرخ کرده (گوشت قلقلی) و ته چین سیب زمینی را درست کرد اما تنوع ته چینها به همین جا ختم نمیشود. ته چین قیمه، ته چین قورمه سبزی و ته چین سلطانی از دیگر مواد غذایی خوشمزه هستند که طرفداران زیادی دارد. دیدیم که ته چینها تنوع بسیار بالایی دارند بنابراین هر فردی با هر ذائقه و سلیقه غذایی مختلف میتواند از طعم لذیذ ته چین خانگی لذت ببرد پس گنجاندن حداقل یک وعده غذایی با ته چین را در برنامه غذایی هفتگی خود فراموش نکنید.
ته چین تقریبا مشابه با ته دیگ است که درباره این بخش انتهایی برنج که به تهِ دیگ چسبیده است نمیتوان کسی را پیدا کرد که برای خوردن آن، دست رد به سینه کسی بزند. در مورد تاریخچه ته چین اطلاعات دقیقی وجود ندارد و مشخص نیست که ته چین دقیقا برای کدام شهر است اما درباره تاریخچه ته دیگ میتوان به دوره قاجار و زمان سلطنت ناصر الدین شاه و مظفر الدین شاه اشاره کرد. از این زمان به بعد استفاده از ته دیگ طرفداران زیادی پیدا کرد و سپس غذاهایی مشابه با آن یعنی ته چین وارد سفره غذایی هر خانواده شد.
محبوبیت بسیار بالا در بین عموم مردم به دلیل طعم دلچسب، شکل قالبی و بسیار شیک، پای ته چین را علاوه بر وعدههای غذایی روزانه، به مراسمها، مجالس و میهمانیها باز کرد و سبب شد جزو اصلیترین غذاهایی باشد که باید در منوی غذایی مراسمها وجود داشته باشد.
با توجه به توضیحاتی که داده شد، در این مقاله قصد داریم به طرز تهیه ته چین مرغ خوشمزه و خانگی به همراه ترفندها و نکاتی که در بهتر شدن پخت و طعم این غذا لازم است بپردازیم پس با ما همراه باشید.
مواد لازم برای تهیه ته چین مرغ
سینه مرغ ۱ عدد
برنج ۳ پیمانه
ماست چکیده ۱ پیمانه
کره ۵۰ گرم
زرده تخم مرغ ۲ عدد
پیاز متوسط ۱ عدد
گلاب ۱ فنجان
زرشک ۱۰۰ گرم
پودر قند ۱ قاشق چایخوری
روغن مایع به میزان لازم
زعفران آب کرده ۱ قاشق چایخوری
دارچین ۱ قاشق چایخوری
خلال پسته به میزان لازم
نمک، زرد چوبه و فلفل سیاه به میزان لازم
طرز تهیه ته چین مرغ:
1- مرحله اول: آماده کردن کردن سینه مرغ از مهمترین مراحلی است که باید توجه شود. برای این کار لازم است که سینه مرغ را به همراه چند پیمانه آب و پیاز خرد شده و زرد چوبه در داخل یک قابلمه بریزیم. سپس قابلمه را بر روی اجاق گاز با حرارت ملایم قرار میدهیم تا مرغ شروع به پختن کند. بعد از پخته شدن سینه مرغ، قابلمه را از اجاق گاز برداشته و صبر میکنیم تا کمی سرد شود. در آخرین بخش از این مرحله سینه مرغ را کاملا ریش ریش کرده و در یک ظرف میریزیم.
۲- مرحله دوم: پس از پاک کردن برنج، آن را دو بار میشوییم. در داخل قابلمهای که از قبل انتخاب کردهایم، چند پیمانه آب، نمک و مقداری روغن را به همراه برنج ریخته و بر روی اجاق گاز با حرارت ملایم قرار میدهیم. پس از گذشت چند دقیقه، برنج را تست میکنیم و زمانی که برنج به اندازه کافی نرم شد (به طوری که اطراف برنج پخته و مغز آن کمی سفت باشد) بنابراین برنج آماده آبکشی است. لازم است برای آبکشی برنج از آب ولرم استفاده کنیم بنابراین به این نکته باید توجه شود.
طرز تهیه ته چین گوشت مجلسی؛ نکات کلیدی برای ایجاد طعم بهتر?
۳- مرحله سوم: تابه مناسبی را انتخاب کرده و روغن درون آن میریزیم و سپس بر روی اجاق گاز با حرارت ملایم قرار میدهیم. پس از اینکه روغن داغ شد، سینه مرغ را که در مرحله اول که توضیح داده شد، ریش ریش کرده بودیم به روغن اضافه کرده و شروع به تفت آن میکنیم. برای ادویه ته چین مرغ از مقداری دارچین، نمک و فلفل سیاه استفاده میکنیم و به موادی که داخل تابه قرار دارد اضافه کرده و مجدد شروع به تفت دادن مرغ میکنیم. پس از آنکه مرغها به طور کامل تفت داده شدند آنها را کنار گذاشته و سپس مقداری روغن به تابه اضافه میکنیم و شروع به تفت دادن زرشک و پودر قند میکنیم. نکته لازم و ضروری که نیاز است در این بخش بدانیم این است که نیاز است تفت دادن زرشک و پودر قند در دمای پایین انجام شود همچنین باید مراقب باشیم تا زرشکها نسوزند.
۴- مرحله چهارم: یک کاسه گود و بزرگ را انتخاب کرده و در آن زرده تخم مرغ را به همراه گلاب و زعفران آب کرده، اضافه میکنیم. مواد ذکر شده را تا زمانی که بوی خامی تخم مرغ از بین برود، هم میزنیم. در گام بعدی ماست را به ظرف اضافه کرده و مجدد شروع به هم زدن میکنیم. در ادامه برنج آبکش شده را به ظرف اضافه کرده و مواد داخل آن را با هم مخلوط میکنیم تا یکدست شوند.
در این بخش این سوال مطرح میشود که از چه ظرفی برای ته چین خانگی و خوشمزه باید استفاده شود؟
برای پخت ته چین مرغ میتوان از قابلمه تفلون، قابلمه معمولی، ماهیتابه دو طرفه، ظرف پیرکس، و حتی در پلوپز استفاده کرد. بنابراین در صورت داشتن هر یک از این ظروف میتوان پخت ته چین خانگی ساده را انجام داد پس برای پخت این غذای خوشمزه، لحظهای درنگ نکنید.
۵- مرحله پنجم: اگر از ظرف پیرکس جهت پخت ته چین مرغ استفاده میکنید لازم است در ابتدا داخل ظرف پیرکس را با یک قلمو آغشته به روغن، چرب کرد. نصف موادی که از قبل آماده کردیم را به کف ظرف ریخته و آن را به میزانی فشار میدهیم تا کاملا فشرده شود. سپس مرغ و زرشک تفت داده شده را به آن اضافه میکنیم و مجدد آن را به کف ظرف فشار میدهیم. در ادامه باقیمانده برنج را دوباره در ظرف ریخته و فشرده میکنیم. در آخر کره را به قسمتهای کوچک تقسیم کرده و بر روی سطح برنج قرار میدهیم. اگر از طرفداران روغن کرمانشاهی هستید میتوانید از این روغن نیز به جای کره استفاده کنید.
طرز تهیه شله زرد؛ مخصوص افطار ماه رمضان
۶- مرحله ششم: لازم است بر روی ظرف پیرکس که مواد ته چین داخل آن قرار دارد، یک فویل نازک کشیده و آن را داخل فر قرار دهیم. اما مدت پخت ته چین چقدر است؟ مدت زمانی که برای پخت ته چین در داخل فر نیاز است در حدود یک ساعت و دمای مورد نیاز ۱۸۰ درجه سانتیگراد میباشد.
پس انجام مرحله به مرحله پخت ته چین مرغ، حال این غذای خوشمزه آماده است و میتوانید از طعم خانگی و بینظیر آن لذت ببرید. اگر به دنبال تزیین ته چین مرغ هستید میتوان پس از پخته شدن کامل، آن را در داخل ظرف مورد نظر برگردانده و با خلال پسته و زرشک تزیین کنیم.
ترفند و نکات طلایی در پخت ته چین مرغ:
در این بخش قصد داریم به تمام فوت و فنهایی که در پخت ته چین نیاز است بدانیم، پرداخته شود پس از مطالعه این بخش غافل نشوید.
اگر برای پخت ته چین از قابلمه نچسب استفاده میکنید، زمان لازم برای پخت در حدود یک ساعت و نیم با حرارت ملایم است.
برای داشتن یک ته چین مجلسی، خوشمزه و زیباتر میتوان از میزان بیشتری زعفران استفاده کرد.
اگر میخواهید ته چین قارچ به جای ته چین مرغ داشته باشید نیاز است کمی قارچ را با مقدار کمی روغن تفت داده و به ته چین اضافه کنیم.
لازم است گوشت مرغی که در ته چین استفاده میشود، مغز پخت باشد و در صورت تمایل میتوانید مرغ را تفت دهید بنابراین انجام این کار اجباری نیست.
اگر میخواهید به جای پخت ته چین داخل فر از قابلمه استفاده کنید، بهتر است از قابلمهای با ارتفاع کمتر یا یک ماهیتابه استفاده کرد تا نتیجه آن ته چین برشتهای باشد.
نوع ماستی که در ته چین استفاده میکنیم در طعم و عطر غذا بسیار مهم است بنابراین در انتخاب نوع ماست باید دقت لازم و کافی را داشته باشیم. پیشنهاد میشود برای خوشمزهتر شدن ته چین از ماست چکیده استفاده شود.
دستور پخت ته چین مرغ که در این مقاله به آن پرداخته شد برای ۴ نفر مناسب است بنابراین در صورت کم یا زیاد شدن افراد، نیاز است نسبت مواد اولیه را تغییر دهیم.
ظرف مناسب برای پخت ته چین، استفاده از ظرف نسوز (پیرکس) است که پیشنهاد میشود از این مدل ظرف استفاده کنید. همانطور که در بالا توضیح داده شد، میتوان از قابلمه نچسب، پلوپز و ماهیتابه دو طرفه نیز استفاده کرد.
وا رفتن تهچین:
گاهی به دلایلی تهچین شل شده و وا میرود. این دلایل عبارتاند از:
دلیل شایع وا رفتن تهچین، رعایت نکردن نسبت صحیح مواد اولیه است. تخم مرغ باعث چسبندگی مواد و قالبی شدن تهچین میشود. بنابراین اگر مقدار تخم مرغ نسبت به برنج و ماست کم باشد، تهچین وا میرود. برای هر دو پیمانه برنج، ۱.۵ پیمانه ماست و ۲ عدد تخم مرغ لازم است. همچنین بهتر است به جای تخم مرغ کامل از سفیدهی آن استفاده کنید. ادامه دلایل وا رفتن تهچین را در اینجا بخوانید.
در این مقاله به طرز تهیه ته چین مرغ مجلسی خوشمزه و خانگی به همراه ترفندها و نکات کلیدی که باید در پخت این غذای خوشمزه بدانیم، پرداخته شد. نظر شما راجع به سایر نکاتی طلایی که در پخت این غذای خوشمزه باید رعایت کنیم چیست؟ دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.