۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳
پزشکی

چگونه از آلزایمر پیشگیری کنیم؟

آلزایمر تا الان ۳۲ درصد از بزرگسالان ۸۵ ساله به بالا را در جهان تحت تاًثیر قرار داده است. جالب است بدانید که حدود ۵ درصد از افراد مبتلا به این بیماری رنج سنی کمتر از ۶۵ سال دارند . بنابراین ابتلا به آن در جوانی غیر ممکن است.

از آآنجایی که مهم ترین عامل  موًثر در  ابتلا  به آن جهش ژن های مشخصی در مغز است ، هیچ راه شناخته شده و قطعی برای پیشگیری از آلزایمر وجود ندارد . در واقع فقط می توان با تغییر در سبک زندگی به کمک روش هایی مانند : آموزش و یادگیری مداوم، افزایش مصرف مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان ها ، ورزش و درمان به موقع مشکلات قلبی عروقی برای  به تاًخیر انداختن زمان ابتلا یا کند کردن روند پیشرفت آلزایمر اقدام کرد.

راه های پیشگیری آلزایمر در جوانان و کهنسالان

خوشبختانه به کمک مطالعات صورت گرفته ، محققان به راهکارهایی برای جلوگیری از آلزایمر زودرس و جلوگیری از آلزایمر سالمندان دست پیدا کرده اند .

پیشگیری از آلزایمر با رژیم غذایی سالم

برای پیشگیری از آلزایمر چی بخوریم؟ برخی شواهد نشان می دهند که می توان از رژیم غذایی مدیترانه ای به عنوان رژییم غذایی پیشگیری از آلزایمر یاد کرد. چرا که پیشگیری از آلزایمر با این خوردنی ها امکان پذیر است:

۱- غلات کامل،

۲-میوه ها و سبزیجات به خصوص انواع توت،

۳-ماهی و صدف ،

۴ آجیل ،

۵- انواع ادویه به خصوص زردچوبه،

۶-روغن زیتون و سایر چربی های سالم مانند : روغن کنجد و کانولا.

این مواد غذایی حاوی فیبر و آنتی اکسیدان فراوان هستند.  آنتی اکسیدان ها می توانند با رادیکال های آزاد عامل استرس اکسیدتادیور سلول های مغز مبارزه کنند و مانع از تحلیل و زوال عقل شوند . پیشگیری از آلزایمر با تغذیه را دست کم نگیرید !

کاهش مصرف هموسیستئین برای پیشگیری از آزایمر

هموسیستئین یک نوع اسید آمینه است . مطالعات اخیر نشان می دهند که سطوح بالاتر از حد متوسط آن در خون ، یک عامل خطر برای ابتلا به بیماری های زیر است :

۱-آلزایمر،

۲-زوال عقل،

۳-اختلال شناختی .

مشخص شده است که مصرف غذاهای سرشار از فولات (اسید فولیک ) و ویتامین های B( مانند b-6 b-12 )سطح هموسیستئین را کاهش می دهد . برخی از منابع غذایی فولات عبارت اند از :

۱-کاهو،

۲-اسفناج،

۳-مارچوبه،؛

۴-کلم بروکلی،

۵- جعفری،

۶-چغندر،

۷-گل کلم،

۸-عدس.

منابع غذایی سرشار از ویتامین B6 و b12عبارت اند از :

۱-ماهی،

۲-گوشت قرمز،

۳-سیب زمینی ،

۴- هر نوع میوه غیر از مرکبات،

۵- غلات غنی شده،

۶- تخم مرغ،

۷-طیور.

پس برای پیشگیری از آلزایمر ارثی لازم است که بیشتر به سراغ این مواد غذایی بروید.

انتجام تمرین های جلوگیری از آلزایمر

داشتن یک مغز فعال ممکن است خطر ابتلا به آلزایمر را کاهش دهد. تمرینات ذهنی که  به فعال نگه داشتن مغز کمک می کنند عبارت اند از :

۱- گوش دادن به رادیو،

۲-خواندن روزنامه و حل جدول برای جلوگیری از آلزایمر،

۳-چینش پازل یا حل بازی سودوکو،

۴-یادگیری یک زبان جدید،

۵-طبیعت گردی و بازدید از موزه ها.

به نظر می رسد که انجام این کار ها به ایجاد نورون ها و مسیر های عصبی جدید کمک می کند. در نتیجه در جلوگیری از آلزایمر و تقویت حافظه موًثر است.

پیشگیری از آلزایمر با افزایش مشارکت اجتماعی

تحقیقات نشان می دهندسالمندانی که بیشتر وقت خود را در محیط خانه می گذرانند در مقایسه با کسانی که بیشتر سفر می کنند ، تقریباً دو برابر بیشتر در معرض ابتلا به آلزایمر هستند. در واقع مشارکت اجتماعی علاوه بر بهبود سلامت ذهنی، جسمی و عاطفی روی تقویت حافظه و پیشگیری از آلزایمر نیز موًثر است.

پیشگیری از آلزایمر با ورزش هوازی

 

تاثیر مثبت ورزش هوازی بر مبتلایان به آلزایمر | خبرگزاری صدا و سیما

وقتی افراد مسن به ورزش هوازی می پردازند، علائم روانی و رفتاری آن ها بهبود می یابد . طبق گفته کلینیک مایو، شواهدی وجود دارد که نشان می دهد ۳۰ دقیقه ورزش در روز مانند پیاده روی یا پیلاتس برای پیشگیری از آلزایمر در سالمندی بسیار مهم است.

یک مطالعه هشت ساله ارتباط بین عملکرد ذهنی و فعالیت بدنی را در ۶۰۰۰ زن ۶۵ سال به بالا را مورد بررسی قرار داد . نتایج آن نشان داد که زنان فعال تر از مردان هستند . زنان کم تحرک کمتر در معرض خطر کاهش قدرت و عملکرد ذهنی بودند . بنابراین پیشگیری از آلزایمر با ورزش واقعاً امکان پذیر است.

تجربه نشان داده است که انجام تکنیک های تمدد اعصاب و ذهن آگاهی مانند: یوگا و تایچی روی پیشگیری از آلزایمر موًثر است . چرا که باعث کاهش استرس می شوند.

 

ترک سیگار و مصرف الکل

سیگار کشیدن و مصرف الکل ممکن است خطر ابتلا به آلزایمر و زوال عقل را افزایش دهند . پس اگر هنوز سیگار می کشید،اکنون زمان ترک آن است . با پزشک خود در مورد روش های ترک سیگار یا الکل صحبت کنید تا بتوانید در مسیر پیشگیری از آلزایمر در جوانی قدم بردارید.

 

مصرف داروهای پیشگیری از آلزایمر

اگر سابقه خانوادگی ابتلا به بیماری آلزایمر دارید و می دانید که از نظر ژنتیکی مستعد ابتلا به این بیماری هستید، بهتر است به محض مواجهه با علائمی مانند: کاهش قدرت حافظه، مشکل در برنامه ریزی و حل مسئله، مشکل در انجام وظایف معمول، مشکل در تعیین دقیق زمان یا مکان و غیره به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.می توانید با تجویز داروهایی مانند موارد زیر به پیشگیری از پیشرفت آلزالیمر کمک کند.

۱-ریواستیگمین،

۲-ممانتین،

۳-دونپزیل،

۴-گالانتامین.

در واقع هنوز  هیچ نوع دارو برای پیشگیری از آلزایمر تولید نشده است و داروهای موجود می توانند روی کاهش سرعت پیشروی زوال عقل اثر بگذارند. البته لمروزه مکمل های دارویی برای تقویت حافظه پیشگیری از آلزایمر به بازار عرضه شده اند. بهتر است پیش از مصرف هر نوع قرص پیشگیری از آلزایمر با پزشک مشورت کنید.

داروهای طب سنتی پیشگیری از آلزایمر

تجربه نشان داده است که پیشگیری از آلزایمر در طب سنتی غیر ممکن نیست . برخی از راه های پیشگیری از آلزایمر در طب سنتی عبارت اند از :

۱-طب سوزنی،

۲- ماساژ درمانی،

۳-آروماتراپی یا عطر درمانی،

۴-مصرف داروهای گیاهی مانند جینکو،هوپرزین آ، جینسینگ ،بادرنجبویه، باکوپا و وینپوستین

خوشبختانه امروزه داروهای گیاهی ذکر شده در قالب قرص گیاهی پیشگیری از آلزایمر به بازار عرضه شده اند . در مورد مصرف آن ها با متخصص طب سنتی مشورت کنید.

 

سوًالات متداول در پیشگیری از آلزایمر

در این بخش می توانید پاسخ تعدادی از ابهامات ذهنی خود در این زمینه را بیابید.

 

از چه سنی باید برای پیشگیری از آلزایمر اقدام کنید

آلزایمر گر چه اغلب در سالمندان بروز می دهد اما برخی افراد در سنین ۶۵ سال درگیر آن می شوند.

 

آیا امکان پیشگیری از آلزایمر با طب سوزنی فراهم است

بله زیرا متخصصان طب سوزنی به مواد موًثره خوبی برای تقویت حافظه و پیشگیری از آلزایمر دست پیدا کرده اند.

 

بهترین روش پیشگیری از آلزایمر چیست؟

در واقع هیچ روش قطعی وجود ندارد و باید به تمام راهکارهای ذکر شده در این مطلب توجه کنید.

 

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

از آنجایی که محققان هنوز نمی دانند که دقیقاً چگونه باید از بیماری آلزایمر پیشگیری کنند، توصیه می کنیم برای اصلاح سبک زندگی و شروع مصرف دارو های تقویت کننده به پزشک متخصص مراجعه کنید.به خصوص اگر یکی از اعضاء خانواده شما درگیر این بیماری است.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *