منظور از گفتا غم تو دارم گفتا غمت سرآید چیست ؟
بدون شک این غزل یکی از زیباترین مناظرات زبان و ادبیات فارسی است؛ پاسخهای رندانهای که معشوق حافظ به او میدهد زیرکانه و رندانهترین پاسخهای شعر فارسی است.
بیت نخست:
معنای بیت نخست:
به معشوقم گفتم: غم رسیدن به تو را دارم، پاسخ داد: روزی غمت به پایان خواهد رسید، به او گفتم بیا و ماه تابان زندگی من باش(معشوق من باش)، پاسخ داد: اگر امکانپذیر باشد.
نکات و معانی:
سرآمدن: پایان پذیرفتن.
ماه: استعاره از معشوق.
برآید: ایهام تناسب دارد،۱. امکانپذیر بودن، ۲. طلوع کردن در تناسب با ماه.
بیت دوم:
معنای بیت دوم:
به او گفتم از مهربانان راه و رسم وفاداری و مهربانی را یاد بگیر، پاسخ داد: زیبارویان هرگز وفادار و مهربان نیستند.
نکات و معانی:
مهرورز: مهربان.
نکته: از آنجا که مِهر تداعی کننده خورشید نیز هست میتوان در ارتباط با بیت قبل ایهام تناسب به حساب آورد؛ چرا که به گمان بنده ذهن خواننده هنوز درگیر مصراع دوم بیت قبل است و از این رو واژه مهر را ناخودآگاه به ماه ارتباط میدهد.
کمگرفت: این کار کمتر آید؛ آرایه کمگرفت دارد، شاعر به جای اینکه بگوید هرگز از واژه کمتر بهره برده است.
بیت سوم:
معنای بیت سوم:
به معشوقم گفتم: چشمانم را میبندم تا راه ورود خیال تو را بسته باشم، پاسخ داد: خیال من شبگردی چالاک و رند است و از راه دیگری وارد خواهد شد.
نکات و معانی:
خیال: تصویر معشوق.
شبرو: شبگرد، شبرونده.
نکته: نکته فوقالعاده در این بیت هوشمندی حضرت حافظ در رعایت ارتباط و تناسب بین بستن نظر و شبرو بودن خیال معشوق است؛ چرا که وقتی چشمها را ببندیم همه جا تاریک و ظلمانی میشود، به زیبایی هر چه تمامتر خیال معشوق به شبرو تشبیه شده است؛ زیرا انسان شبگرد در شب بهتر راه خود را مییابد.
بیت چهارم:
معنای بیت چهارم:
به دلبندم گفتم: عطر گیسویت سبب گمراهی و رسوایی من در جهان شد، پاسخ داد: اگر نیک بدانی و آگاه باشی، همین عطر و بوی خوش سبب هدایت و راهبری تو خواهد شد.
نکات و معانی:
نکته: حقیقتا میتوان بو و عطر را به عنوان یکی از مراحل شناخت و رسیدن در نظر داشت، اما حافظ با تناقضی زیبا بو را سبب گمراهی دانسته است؛ البته گمراهی و رسوایی در این دنیا!
نکته۲: به نظر بنده در ترکیب “گمراه عالم” جدا از معنای گمراهی، رسوا شدن در عالم را نیز به ذهن تداعی میکند. خوشحال میشوم نظر شما را نیز بدانم.
اوت: او تو را.
هم اوت رهبر آید: او رهبر تو خواهد شد.
بیت پنجم:
معنای بیت پنجم:
به او گفتم: هوایی که در هنگام صبح میوزد، چه اندازه خوش و نیکوست! پاسخم داد: خوشا نسیمی که از محله و کوی معشوق میآید.
نکات و معانی:
ایهام تناسب: خُنُک: ۱. خوشا۲. باد سرد و مطبوع.
تناسب: هوا، باد، خنک، نسیم.
نکته: نکته جالب توجه در این بیت استفاده شگرف حضرت خواجه، از کلمات است؛ حافظ در مصراع اول از واژه هوا و باد استفاده میکند، چنانچه میدانیم واژه نسیم در فرهنگ ما بار معنایی بهتری نسبت به واژگان هوا و باد دارد، از این رو حافظ واژه هوا و باد را برای خود برگزیده و رندانه واژه نسیم را در دهان معشوق قرار داده است.
حافظ شگرف است!!!!
بیت ششم:
معنای بیت ششم:
به معشوقم گفتم: لب گوارا و سرخ تو ما را در حسرت یک بوسه کُشت. پاسخ داد: تو راه و رسم بندگی را درست به جا بیاور او خود میداند چگونه بنده خود را پرورش دهد و مورد لطف و عنایت قرار دهد.
نکات و معانی:
نوش لعل: اضافه مقلوب؛ لعل نوشین.
لعل: سنگ سرخ قیمتی؛ استعاره از لب.
بیت هفتم:
معنای بیت هفتم:
به او گفتم: دل مهربان تو چه زمانی تصمیم دارد با من آشتی کند؟ پاسخ داد: بین خودمان باشد و این راز را به کسی نگو: هر زمان وقتش شد.
نکات و معانی:
نکته: نکته جالب توجه در مصراع اول پارادوکس زیبایی است که حافظ در ارتباط با دل رحیم و قهر بودن معشوق مطرح کرده است!!!
بیت هشتم:
معنای بیت هشتم:
به او گفتم: دیدی که چگونه روزگار شادی و خوشگذرانی به پایان رسید. محبوبم پاسخ داد: حافظ خاموش باش و شکوه نکن چرا که این غم و انده نیز به پایان خواهد رسید.
نکات و معانی:
عشرت: خوشی و خوشگذرانی.
سرآمدن: به پایان رسیدن.