تکنولوژی و فناوری

کاردانو (Cardano) چیست؟

کاردانو (Cardano) چیست؟

کاردانو (Cardano) پروژه‌ای مبتنی بر فناوری بلاک‌چین و متن باز است که به روش اثبات سهام بنانهاده شده است. شبکه کاردانو و رمزارز آن با علامت اختصاری ADA پتانسیل رشد بالقوه‌ای faدارد.

در این مطلب قصد داریم ضمن معرفی تاریخچه کاردانو، تفاوت آن را با اتریوم و بیت کوین بررسی کنیم. همچنین در این مطلب مزایا و معایب شبکه کاردانو را مرور می‌کنیم و اطلاعاتی در مورد رمزارز اختصاصی این شبکه در کنار توضیحاتی در مورد نحوه خرید آن و کیف پول یا ولت‌ کاردانو توضیح داده می‌شود. در انتها به صورت اجمالی تصویری از آینده کاردانو ترسیم می‌شود.

تاریخچه کاردانو

پلتفرم بلاک‌چینی «کاردانو» (Cardano) برای اجرای قراردادهای هوشمند در سال ۲۰۱۵ توسط «چارلز هاسکینسون» از بنیانگذاران اتریوم کار خود را آغاز کرد. از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۷ این پروژه کار خود راآغاز کرد و در سال ۲۰۱۷ پلتفرم ایجاد شد. کاردانو شبکه‌ای متن باز بوده و رمزارز اصلی آن «آدا» (ADA) نام دارد.

پلتفرم کاردانو با همکاری سه نهاد بنا نهاده شده است. این شرکت‌ها The Cardano Foundation و IOHK در کنار Emurgo هستند.

لازم به ذکر است نام این شبکه از نام یک ریاضی دان ایتالیایی یعنی «جرلامو کاردانو» انتخاب شده است. همچنین نام آدا به افتخار ریاضی دان انگلیسی با نام «آیدا لاولیس» گرفته شده است.

پلتفرم کاردانو به زبان هسکل نوشته شده است. این شبکه به سادگی می‌تواند قراردادهای هوشمند را به صورت موازی پردازش کند.

بنیانگذار کاردانو یکی از ثروتمندترین افراد حوزه رمزارزها است که از بنیانگذاران BitShares هم بوده است. وی علاوه بر این مدیرعامل شرکت IOHK بوده و مدیریت پروژه آموزش در زمینه ارزهای دیجیتال را نیز برعهده دارد.

چارلز هاسکینسون در پروژه اتریوم با اختلاف نظرهایی مواجه شد و به همین دلیل با «جرمی وود» (Jeremy Wood) پروژه IOHK را راه اندازی کرد.

تفاوت کاردانو با بیت کوین و اتریوم

شبکه کاردانو تفاوت‌هایی با بیت کوین و اتریوم دارد. یکی از ویژگی‌های این شبکه مقیاس پذیری آن است. بیت‌ کوین و اتریوم توان عملیاتی محدودی در تراکنش‌ در هر ثانیه دارند که این وضعیت برای کاردانو متفاوت است.

شبکه کاردانو در واقع یک بلاک‌چین دو لایه شامل لایه محاسبات و لایه تسویه حساب است. این دو لایه به مشکل مقیاس پذیری کمک می‌کند.

در لایه محاسبات، در واقع به کاربران کمک می‌کند تا قراردادهای هوشمندی منعقد کنند. در لایه تسویه حساب نیز کاربران می‌توانند رمزارز Cardano خود را به کیف پول مورد نظر منتقل کنند.

موضوع مقیاس پذیری از اهمیت خاصی برخوردار است و میزان کارآمد بودن یک بلاک‌چین را نشان می‌دهد. مقیاس پذیری در واقع تعداد تراکنش‌های انجام شده در ثانیه را مشخص می‌کند و از این زاویه کاردانو مقیاس پذیری متفاوت و بالایی نسبت به بیت کوین و اتریوم دارد.

شبکه کاردانو چه اهدافی را دنبال می‌کند؟ 

پردازش سریع‌تر و کم‌هرینه‌تر یکی از موضوعاتی است که شبکه‌های بلاک‌چینی به آن توجه نشان می‌دهند و شبکه کاردانو نیز چنین اهدافی را دنبال می‌کند. این شبکه در واقع قصد دارد پردازش تراکنش‌ها را سریع‌تر و با کمترین هزینه به انجام برساند تا بتواند پردازش‌های بیشتری را به انجام برساند.

بنیانگذاران این شبکه برای محقق ساختن این اهداف طراحی و کدنویسی مخصوص به خود را پیش گرفت.

مزایای شبکه کاردانو

کاردانو سیستم پرداختی است که تحت کنترل دولت یا کشور خاصی نیست و به همین دلیل وابستگی خاصی به نهادی خیز ندارد. در این شبکه می‌توان قراردادهای هوشمند را اجرایی سازی کرد. از نظر امنیت می‌توان گفت این شبکه امنیت بالایی دارد و احتمال هک شدن آن بسیار کم و تقریبا می‌توان گفت که غیرممکن است. اطلاعات در این شبکه در دسترس نهاد یا سازمانی قرار نمی‌گیرد و کاملا محرمانه است.

یکی از مزیت‌های کاردانو به مقیاس پذیری آن مربوط می‌شود. در این شبکه با افزایش تعداد کاربران به همان نسبت تعداد تراکنش‌ها بیشتر می‌شود.

برهمین اساس سرعت انجام تراکنش‌ها در این شبکه بالا است و از طرف کارمزدها پایین است. هدف کاردانو این است که با چنین ترکیبی تعداد تراکنش‌های بیشتری را فراهم کند. یکی دیگر از مزایای خوب شبکه کاردانو آن است که دوستدار محیط زیست بوده و مصرف انرژی بهینه‌ای دارد. در نتیجه از این زاویه نیز مورد توجه قرار دارد.

معایب شبکه کاردانو چیست؟ 

همان‌طور که گفته شد مقیاس پذیری شبکه کاردانو از بیت کوین و اتریوم بالاتر است ولی این شبکه در مقایسه با ریپل و استلار لومن مقیاس پذیری کمتری دارد. همین مساله می‌تواند از این زاویه کاردانو را عقب‌تر نگه دارد. از سوی دیگر برخی کیف پول‌ها یا ولت‌های رمزارز کاردانو مشکلاتی دارند که جزو معایب این شبکه محسوب می‌شود.

بررسی بلاک‌چین کاردانو و اثبات سهام

شبکه کاردانو پلتفرم نسل سوم غیرمتمرکز اثبات سهام محسوب می‌شود. اما شاید این سوال پیش بیاید که اثبات سهام به چه معنی است؟

در واقع باید گفت اثبات سهام راهکاری متفاوت برای اعتبارسنجی تراکنش‌ها و همچنین ایجاد بلاک‌های جدید برای بلاک‌چین است. در اثبات سهام مقدار زیادی رمزارز مربوطه مثلا کاردانو خریداری می‌شود. در این صورت آنها می‌توانند در تایید تراکنش‌ها حضور داشته باشند و واحدهای جدید کاردانو دریافت کنند. مشارکت کنندگان در این طرح در کارمزد تراکنش‌ها سهیم می‌شوند و می‌توانند از کارمزد مربوطه برای خود بردارند.

با این رویکرد دیگر لازم نیست برای مشارکت در شبکه سخت‌افزارهای گران قیمت خریداری شود. همچنین این رویکرد باعث می‌شود که مقیاس پذیری به شدت بهبود پیدا کند. در واقع سرعت تراکنش‌ها افزایش یافته و کارمزدها کمترمی‌شود. با استفاده از اثبات سهام اگر فرد یا گروهی بخواهند به شبکه حمله کرده و آن را کنترل کنند مجبور هستند بیش از ۵۱ درصد تمام رمزارزهای آن را خریداری کنند.

انجام چنین کاری یعنی خرید بیش از ۵۱ درصد کل رمزارزهای یک شبکه کار ساده‌ای نیست. در نتیجه با رویکرد اثبات سهام باید گفت که حمله به شبکه تقریبا غیر ممکن می‌شود و به همین دلیل امنیت آن بالا می‌رود. در واقع اثبات سهام تضمین می‌کند که شبکه نمی‌تواند مورد حمله قرار گیرد.

الگوریتم اثبات سهام کاردانو به نام اوروبروس (Ouroboros) شناخته می‌شود. در این الگوریتم در واقع زمانی به دوره‌های زمانی تقسیم می‌شود. هر دوره زمانی مجددا به دوره‌های کوتاه‌تری به نام اسلات (Slot) تقسیم می‌شود.

در این شبکه هرچقدر تعداد کوین‌های سرمایه گذاران بیشتر باشد حق رای بیشتری برای تایید تراکنش‌ها دارد.

قیمت رمزارز ADA

داده‌های وب‌سایت کوین مارکت کپ نشان می‌دهد که رمزارز کاردانو با علامت اختصاری ADA از نظر ارزش بازار در تاریخ سیزدهم تیرماه ۱۴۰۱ در رتبه هفتم بازار کریپتو قرار دارد و با قیمت ۰.۴۶۴۴ دلار معامله می‌شود. ارزش بازار این رمز ارز در زمان نگارش این مطلب ۱۵,۷۵۸,۹۴۳,۰۹۱ دلار است.

خرید کاردانو

برای خرید رمزارز کاردانو نیز همانند دیگر ارزهای دیجیتال باید به سراغ صرافی‌های داخل ایران یا صرافی‌های خارج ایران رفت. باز کردن حساب کاربری در صرافی‌های داخلی کار ساده‌ای است و به سرعت مراحل تایید هویت انجام می‌شود.

برای باز کردن اکانت در صرافی‌های خارجی اما باید دید آن صرافی به کاربران مقیم ایران خدماتی ارایه می‌دهد یا تایید هویت مستلزم داشتن مدارکی است که کاربر مقیم ایران ممکن است نتواند آن شرایط را فراهم کند یا محدودیت‌هایی برای دسترسی کاربران مقیم ایران از سوی آن صرافی تعیین شده باشد.

البته کاربران ایرانی راهکارهایی را برای دور زدن این محدودیت‌ها دنبال می‌کنند. هرچند بسیاری نیز ترجیح می‌دهند معاملات خود را در صرافی‌های داخل ایران انجام بدهند.

در هر حالت حتی اگر بخواهید با صرافی‌های خارجی ترید کنید. برای شروع نیاز به تبدیل پول از ریال به تتر یا سایر رمزارزها و انتقال آن به صرافی خارجی دارید و در نهایت معمولا تمامی کاربران مقیم ایران که در صرافی‌های خارجی حساب کاربری دارند برای تبدیل پول از صرافی‌های داخلی استفاده می‌کنند.

از طریق وب‌سایت کوین مارکت کپ می‌توانید فهرست صرافی‌های بین‌المللی که از کاردانو پشتیبانی می‌کنند را مشاهده کنید. فقط این نکته را در نظر داشته باشید که قبل از انتخاب صرافی حتما مطمین شوید که می‌توانید از داخل ایران حساب کاربری باز کرده و اکانت شما مسدود نمی‌شود.

همان‌طور که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید فهرست صرافی‌هایی که از رمزارز کاردانو پشتیبانی می‌کنند نمایش داده شده است و برای مشاهده فهرست کامل به این صفحه از وب سایت کوین مارکت کپ مراجعه کنید.

کیف پول یا ولت کاردانو

کیف پول‌ یا ولت‌ رمزارز کاردانو با علامت اختصاری ADA عبارتند از:

۱) کیف پول‌ سخت افزاری: این ولت‌ها ایمن‌ترین انواع کیف پول‌‌ هستند که در واقع از نوع USB بوده و می‌توانند برای ارسال، دریافت، ذخیره و تراکنش ADA به کامپیوترهای شخصی، تبلت‌ و حتی گوشی‌های همراه متصل شوند. لجر یکی از بهترین کیف پول‌های سخت افزاری ADA است

۲) کیف پول‌ نرم افزاری: انواع ولت‌‌های نرم افزاری ADA به راحتی از اینترنت دانلود شده و روی سیستم کامپیوتری، تبلت، آیپد و گوشی‌های هوشمند نصب می‌شوند. اکثر ولت‌ها با اتصال به اینترنت کار می‌کنند. به این ولت‌ها کیف پول نرم افزاری گرم گفته می‌شود.

این مدل کیف‌پول‌ها مناسب افرادی است که می‌خواهند در بازه‌های زمانی کوتاه مدت یا حتی به صورت روزانه معامله کنند. یکی از کیف‌پول‌های رسمی کاردانو Daedalus نام دارد که برای محیط سیستم‌های دسک‌تاپ طراحی شده است. با توجه به اینکه این ولت توسط تیم توسعه دهنده کاردانو عرضه شده است به همین دلیل این موضوع یکی از نقاط قوت این ولت محسوب می‌شود.

کیف پول نرم‌افزاری Atomic نسخه دسک‌تاپ و موبایل نیز از جمله ولت‌های کاردانو محسوب می‌شود.

۳) کیف پول‌های کاغذی: کیف پول کاغذی ADA در واقع کلید خصوصی یا کدهای QR روی کاغذ است و به همین دلیل به آن کیف پول سرد یا آفلاین گفته می‌شود. این کیف پول‌ها از ولت‌های سخت افزاری ایمن‌تر هستند زیرا از بدافزار و سایر اشکال هک عاری هستند اگرچه کاغذ می‌تواند از نظر فیزیکی آسیب ببیند.

کیف پول اندرویدی

یکی از ولت‌های اندرویدی معروف کاردانو Exodus نام دارد و کاربران می‌توانند در کناری بسیاری از ارزهای دیجیتال از این ولت برای دخیره ADA استفاده کنند. این کیف پول علاوه بر ذخیره ارزهای دیجیتال، از قابلیت سهام گذاری نیز پشتیبانی می‌کند و مجهز به نسخه دسکتاپ است.

کیف پول‌های اندرویدی دیگری نیز برای کاردانو در بازار مطرح هستند که کاربران می‌توانند از آنها استفاده کنند.

کیف پول iOS

یکی از ولت‌های iOS برای کاردانو Yoroi نام دارد که مبتنی بر وب بوده و کاربران و طرفداران بسیاری دارد. در نهایت نسخه iOS‌ آن در دسترس کاربران قرار گرفت. این ولت از نوع کیف پول‌های لایت است و در نتیجه نیازی به دانلود کردن بلاک‌چین ندارد.

این ولت توسط شرکت IOHK که در واقع توسعه دهنده اصلی بلاک‌چین کاردانو است راه اندازی شده است. از این زاویه محبوبیت خوبی در بین کاربران دارد.

کیف پول‌های iOS دیگری نیز برای کاردانو در بازار مطرح هستند که کاربران می‌توانند از آنها استفاده کنند.

آینده کاردانو

شبکه کاردانو و رمزارز آن با علامت اختصاری ADA طی مدت اخیر مورد توجه بسیاری از سرمایه گذاران قرار گرفته است و به عنوان یکی از رقبای اصلی اتریوم محسوب می‌شود. حتی برخی کاربران ترجیح می‌دهند به جای سرمایه گذاری روی برخی از کوین‌های بازار در سبد خود حتما کاردانو داشته باشند.

با توجه به اهداف و کاربردهایی که این شبکه دنبال می‌کند برخی تحلیلگران بازار آینده‌ای خوب برای آن ترسیم می‌کنند. همچنین به دلیل آنکه این شبکه به عنوان پایه و اساس برخی از برنامه‌ها و پروژه‌های غیرمتمرکز در آینده است می‌تواند پتانسیل رشد خوبی داشته باشد.

هرچند به صورت دقیق نمی‌توان در مورد آینده کاردانو صحبت قطعی کرد ولی به توجه به اینکه در فهرست ده رمزارز محبوب بازار از نظر ارزش بازار قرار دارد نمی‌توان از کنار آن ساده گذشت.

کیف پول‌های iOS دیگری نیز برای کاردانو در بازار مطرح هستند که کاربران می‌توانند از آنها استفاده کنند.

آینده کاردانو

شبکه کاردانو و رمزارز آن با علامت اختصاری ADA طی مدت اخیر مورد توجه بسیاری از سرمایه گذاران قرار گرفته است و به عنوان یکی از رقبای اصلی اتریوم محسوب می‌شود. حتی برخی کاربران ترجیح می‌دهند به جای سرمایه گذاری روی برخی از کوین‌های بازار در سبد خود حتما کاردانو داشته باشند.

با توجه به اهداف و کاربردهایی که این شبکه دنبال می‌کند برخی تحلیلگران بازار آینده‌ای خوب برای آن ترسیم می‌کنند. همچنین به دلیل آنکه این شبکه به عنوان پایه و اساس برخی از برنامه‌ها و پروژه‌های غیرمتمرکز در آینده است می‌تواند پتانسیل رشد خوبی داشته باشد.

منبع:دیجیاتو

 

 

Related Posts

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *