عفونت ادراری چیست؟ و چه علایمی دارد
عفونت دستگاه ادراری نوعی عفونت باکتریابی است که بر بخشی از دستگاه ادراری تاًثیر می گذارد . هنگامی که عفونت ، دستگاه ادراری تحتانی را مبتلا می کند سیستیت ساده ( عفونت مثانه ) نامیده می شود .
و هنگامی که بر دستگاه مثانه فوقانی تاًثیرر می گذارد به آن پیلونفریت ( عفونت کلیه ) گفته می شود .
عفونت ادراری چیست ؟
عفونت دستگاه ادراری ( UTI) نوعی از عفونت است که سیستم ادراری را تحت تاًثیر قرار می دهد . ادرار معمولاً حاوی باکتری ( میکروب ) نیست . ادرار محصول جانبی سیستم تصفیه بدن ( کلیه ها ) است . زمانی که مواد زائد و آب اضافی توسط کلیه ها از خون خارج می شوند ، ادرار ایجاد می شود .
به طور معمول ادرار بدون اینکه هیچ گونه آلودگی ایجاد کند در سیستم ادراری حرکت می کند . با این حال باکتری ها می توانند خارج از بدن وارد سیستم ادراری شوند و سبب بروز مشکلاتی نظیر التهاب و عفونت شوند. این وضعیت سبب عفونت دستگاه ادراری می شود . معمولاً باکتری های زیر سبب بروز عفونت دستگاه ادراری می شوند :
اشریشیا کلی
پروتئوس میررابیلیس
اندروکوک سایروفیتیکوس
کلبسیلا پنومونیه
علت عفونت ادراری در زنان
کوتاهتر بودن پیشابراه:
در بدن زنان ، پیشاب راه خیلی به واژن و مقعد نزدیک است . کوتاه بودن پیشاب راه باعث می شود باکتری هعایی که به طور طبیعی در تماس با واژن و مقعد قرار می گیرند . مسافت کمتری را برای ورود به مثانه طی می کنند و منجر به شکل گیری عفونت در پیشاب راه و بقیه دستگاه ادراری می شود .
رابطه جنسی
فشارهایی که در طول دخول بر دستگاه ادراری زنان وارد می شود ، می تواند باکتری ها را از اطراف مقعد به مثانه منتقل کند . رابطه جنسی دهانی نیز می تواند باکتری ها را وارد پیشاب راه کند و خطر عفونت را افزایش دهد . ادرار کردن پس از رابطه جنسی به کاهش خطر عفونت کمک می کند.
اسپرم کشها
اسپرم کش ها ممکن است خطر عفونت ادراری را افزایش دهند . زیرا در میکروبیوم واژن اختلال ایجاد می کنند .
استفاده از کاندوم
کاندوم های لاتکس روان نشده ممکن اسست سبب اصطکاک و تحریک پوست در هنگام رابطه جنسی شوند . این موضوع باعث بروز عفونت ادراری در زنان را افزایش می دهد . برای کمک یا جلوگیری از اصطکاک و تحریک پوست ناشی از کاندوم ، حتماً هنگام رابطه جنسی از روان کننده های مبتدی بر آب استفاده کنید .
دیافراگمهای ضدبارداری
دیافراگام های ضد بارداری ممکن است به پیشاب راه فشار بیاورد . این می تواند تخلیه مثانه را کاهش دهد و خطر رشد باکتری و بروز عفونت را افزایش دهد .
کاهش سطح استروژن
کاهش سطح استروژن پس از یائسگی سبب تغییر در باکتری های طبیعی در واژن می شود . این موضوع می تواند خطر بروز عفونت ادراری در زنان را افزایش دهد .
مشکلات سیستم ایمنی
بیماری هایسی همچون دیابت ( قند خون بالا ) نیز افراد را در معرض خطر ابتلا به عفونت ادراری قرار می دهند ، زیرا در این شرایط بدن قادر نیست با میکروب ها مبارزه کند .
باردار
در طول بارداری تغییرات زیادی در بدن رخ می دهد ( از جمله تغییر در ساختار ادرار و سیستم ایمنی ) که خطر عفونت ادراری را افزایش می دهد . با رشد چنین فشاری که به مثانه وارد می شود افزایش پیدا می کند که این موضوع می تواند ادرار را کاهش دهد و منجر به بروز عفونت شود .
انسداد مجرای ادراری
زمانی که مجرای ادراری مسدود می شود احتمال تشکیل سنگ کلیه در مجرای ادراری بیشتر می شود . با انسداد مجرای ادراری احتمال بروز عفونت نیز بالا می رود زیرا باکتری هایی که وارد دستگاه ادراری می شوند نمی توانند خارج شوند .
استفاده از کاتتر
در برخی شرایط به هر دلیلی تخلیه ادرار به طور معمول صورت نمی گیرد و فرد باید از سوند ادراری ( کانتر ) برای دفع ادرار استفاده کند .این افراد به میزان بالایی در معرض خطر ابتلا به عفونت ادراری هستند . افرادی که از سوند ادراری استفاده می کنند ممکن است شامل افرادی باشند که :
در بیمارستان بستری می شوند
افرادی که مشکلات نورولوژیکی دارند و این مشکل توانایی آنها در دفع ادرار را می گیرد
افرادی که فلج هستند .
انجام پروسه درمانی اخیر
تمام جراحی دستگاه ادراری با معاینه دستگاه ادراری که در آن از ابزارهای پزشکی استفاده شده باشد می توانند دلیل ابتلا به عفونت ادراری باشند .
عفونتهای دستگاه ادراری تا چه حد رایج هستند؟
عفونت های دستگاه ادراری بسیار رایج هستند و می توان گفت که حدودا از هر ۵ زن ۱ نفر در طول زندگی خود دچار این عفونت ها می شود . اگر چه این عفونت ها در زنان رایج است اما می توانند مردان ، کودکان و افراد مسن هم به این درد مبتلا شوند .
انواع عفونت ادراری زنان
دستگاه ادراری از دو قسمت فوقانی و تحتانی تشکیل شده است کلیه ها و حالب ها ( میز نای ) دستگاه ادراری فوقانی را تشکیل می دهند . این در حالی است که پیشاب راه مثانه ، دستگاه ادراری تحتانی را تشکیل می دهند .
اورتریت
عفونت پیشاب راه اورتریت نامبده می شود . پیشاب راه لوله ای است که ادرار از مثانه به خارج از بدن می فرستد .
پیلونفریت
عفونت کلیه پیلونفریت نامیده می شود . به طور کلی این عفونت از مجرای ادرار یا مثانه شروع می شود و در نهایت به یک یا هر دو کلیه می رسد .
علائم عفونت مجاری ادراری
در بزرگسالان
عفونت ادراری تحتانی سبب بروز این علائم می شود :
نیاز مکرر به دفع ادرار
درد، اذیت شدن یا احساس سوزش هنگام ادرار کردن
میل ناگهانی و شدید به دفع ادرار
ادرار گذر همراه با بوی قوی که ممکن است حاوی خون باشد
احساس اینکه مثانه کاملا خالی نشده است
احساس نا خوشی، درد و خستگی .
عفونت های ادراری فوقانی علاوه بر علائم بالا ممکن است سبب بروز این علائم شود :
تب ۱۰۰.۴ درجه فاز نهایت ( ۳۸ درجه سانتی گراد ) یا بیشتر
احساس گیجی
اضطراب و پشیمانی
بی قراری
درد در کمر و پهلو ها
لرز
حالت تهوع و استفراغ
در کودکان
سایر علائم عفونت مجاری ادراری که ممکن است کودکان را تحت تاًثیر قرار دهد عبارت اند از :
بالا رفتن دمای بدن
احساس نا خوشی و بد حال بودن ( برای مثال ممکن است نوزاد بد عنق باشد )
استفراغ
خیس کردن رختخواب
عفونت ادراری بیماری است که نسبتا قابل پیشگیری است برای اینکه خطر ابتلا به این درد را نداشته باشید می توانید این اقدامات را انجام دهید :
مصرف مایعات زیاد باعث می شود تا از این درد جلوگیری کنید